DJEČAČKI SAN

Kako je Rio postao moj najdraži grad na svijetu

Na Kopakabani: Kad nešto zaista želiš, kad-tad ćeš i dobiti

Piše: G. DAKIĆ

29.10.2018

Mladi Banjalučanin Robert Dacešin do sada je proputovao pola svijeta, ali je oduvijek imao samo jednu želju - da stigne u Brazil, da prenoći u Rio de Žaneiru. Lomatao se po vozovima, spavao u autobusima, ali je konačno stigao tamo gdje je više od dvije decenije želio - na plažu Kopakabanu.  

Glava šećera

- Rio je ispunio i prevazišao sva moja očekivanja i u jednom danu uspio postati moj najdraži grad na svijetu. Iskren da budem, bojao sam se da ću se razočarati kad dođem ovdje. Sva su putovanja do sada čekala samo ovaj grad, a u glavi mi se stalno motalo to da li je on zaista tako divan kao što ga ja zamišljam - rekao je Dacešin.

Dodaje da je cijeli život sanjao Rio, a u Riju - statuu Isusa. Dacešin kaže kako pamti očeve priče o Glavi šećera, Korkovadu i svim onim čudima koje Rio nudi.

- Tata nikad nije bio u Riju, ali je sanjao, kao i ja. Godinama. A uvijek sam vjerovao da, ako zaista nešto želiš i radiš na tome, ako zaista sanjaš, kad-tad ćeš to i dobiti, dosanjati. Nema nikoga ko te može spriječiti u tome - istaknuo je Dacešin.

Prije putovanja u Rio brinula ga je sigurnost u tom gradu, jer je slušao da mnoge ulice i kvartovi mogu biti kobni za turiste.

Kako se ponašati

- Ako znaš kako da se ponašaš, na sebi ne nosiš skupe stvari i ne odaješ svake sekunde da si stranac, velike su šanse da ti se u Riju ništa neće desiti. Jednostavno, moraš biti svjestan pravila ovdje. Ovo je Južna Amerika. A Južna Amerika nije lagana - kazao je Robert Dacešin.

600 vrsta orhideja 

U srcu Zone Sul, odnosno u južnom dijelu grada, nalazi se “Jardim Botanico”, jedan od najvećih vrtova Južne Amerike i prava oaza mira i spokoja, savršeno mjesto da se na trenutak pobjegne od užurbanih ulica i buke Rija.


Dacešin u jednom od najvećih vrtova u Južnoj Americi

- Na samo jednom mjestu može se vidjeti skoro 8.200 vrsta biljaka iz cijelog svijeta, a posebno me je oduševilo više od 600 vrsta orhideja, donesenih iz najudaljenijih krajeva planete i smještenih u ovaj vrt - kaže Dacešin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.