ISPOVIJEST Razočaran odnosom nadležnih prema ovoj nesreći

Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe: Moj Fehmin je ubijen!

Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata

E. TRAKO

Nermin Turčinović: Hoću istinu


Mirnu ljetnu noć 23. avgusta u Jablanici prekinuo je prasak od stravičnog sudara dva teretna voza “Željeznica FBiH”. Te kobne noći na mjestu su poginuli mašinovođe Jasmin Ćerenić, Fehmin Turčinović, a nekoliko dana poslije, od zadobivenih povreda preminuo je i Haris Karić. Božidar Jurenić uspio je iskočiti iz voza.

Puna brzina

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje vodi istragu, ni 82 dana nakon nesreće nema nikakve informacije o uzrocima velike tragedije. Muk je i u “Željeznicama FBiH”! S druge strane, Nermin Turčinović, brat Fehmina Turčinovića, jednog od poginulih mašinovođa, kaže za “Avaz” da je razočaran odnosom nadležnih prema ovoj nesreći.

- Bojim se da ovaj slučaj željezničke nesreće, u kojoj su trojica izgubila glave, među njima i moj brat Fehmin, ne završi kao slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića. Niko ovdje nema nikakve odgovornosti - kaže Nermin Turčinović, koji nam se javio iz Austrije, gdje živi i radi.

  • Stravična nesreća dogodila se 23. avgusta

    Stravična nesreća dogodila se 23. avgusta


Dok čeka odgovore na brojna pitanja o pogibiji svog brata, Nermin ne želi izlaziti u javnost s dokazima, koje je, kako kaže, sam pribavio.

- Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata. Moj brat je, praktično, ubijen! On je bio u vozu koji je stajao u Jablanici. Voz koji je išao iz pravca Mostara, naletio je na njih pri punoj brzini i dogodilo se ono što se dogodilo. Neko je mašinovođi rekao da ima prolaz – drhtavim glasom govori Nermin.

Ko je kriv

Gubitak brata, kaže, ništa ne može nadoknaditi.

- Ali, hoću da istina izađe navidjelo. Ako je neko kriv, neka odgovara. Postoji više verzija, imam mnogo informacija, fotografija, sve sam pribavio. Skretnica je bila okrenuta na voz u kojem je bio moj brat. Dosta materijala imam, ali čekam da vidim šta će Tužilaštvo uraditi – kaže Turčinović.

Jedna od teorija

Jedna od teorija koja se spominje jeste da je do sudara vozova došlo i zbog toga što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji.

Ugrađeni autostop uređaji treba, naime, da upozore mašinovođu da smanji brzinu voza, da zaustavi voz naglim kočenjem ako mašinovođa ne postupi prema proceduri, odnosno ako iz bilo kojeg razloga prolazi pod crvenim svjetlom.

NA VRH

Podijeli članak na