SKANDAL

Laž Bakirovog mesara teška dva miliona maraka!

Na farmi u Podlugovima od 700 kvadrata može stati tek stotinjak goveda

Farma Mujanovića u Podlugovima: Prostor od 700 kvadrata

Piše: E. Trako

24.11.2018

Muris Mujanović, vlasnik preduzeća „Mujanovići“ i jedan od najboljih prijatelja lidera SDA Bakira Izetbegovića, u Registar poljoprivrednih gazdinstava lažno je prijavio da ima 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke, a sve kako bi ostvario pravo na poticaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, saznaje „Dnevni avaz“.

Veliki novac

Iz Federalnog ministarstva „Avazu“ su potvrđeni podaci o broju grla. No, nije teško utvrditi da se radi o prevari. Mujanovićeva farma u Podlugovima kod Ilijaša, naime, površine je 700 kvadrata, a tu može stati tek stotinjak grla krupne stoke.

Zašto je Mujanović prijavio ovoliko krupne stoke, jasno je iz podatka da se za jedno grlo za tovljenje dodjeljuje oko 350 KM poticaja! Uzme li se u obzir da je Mujanović prijavio 8.910 grla te da je od toga 5.000 namijenjeno za tov, dođe se do frapantne brojke od 1.750.000 maraka.

Najveći proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj Jusuf Arifagić iz Kozarca, vlasnik kompanije „Arifagić Investment“, posjeduje 1.300 grla norveških krava. Od toga, 850 ih je na farmi u Kozarcu, a ostatak na farmi u Bosanskom Petrovcu. Za ovaj broj grla, koji je skoro devet puta manji od onoga koji je Mujanović prijavio, Arifagić je morao sagraditi štale površine 10.000 kvadratnih metara! 

- Zbog takvih prevaranata koji prijavljuju fiktivne firme i fiktivna goveda, istinski farmeri ispaštaju. Poznato je to za Mujanovića, jer je dobar prijatelj s Bakirom Izetbegovićem. Lično sam se obraćao i Bakiru i njegovom ministru Šemsudinu Dediću, samo da mi obezbijede uslove da obrađujem zemlju. Ništa drugo od njih nisam tražio. Poručili su mi da puno pričam – ogorčeno je jučer kazao za naš list Arifagić.

Da se radi o velikoj prevari, potvrđuje i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH. On kaže da ne zna ni za jednu farmu u BiH koja ima toliki broj goveda i ovaca.

- Kada govorimo o ovolikom broju grla, prvo na šta pomislite je infrastruktura. Malo više od dva kvadratna metra potrebno je po jednom grlu. Dugo sam u ovom poslu i nikad nisam čuo da neko ima skoro 9.000 grla na jednom mjestu – potcrtao je Bićo.

Lažne krave

Dodao je da o firmi „Mujanovići“ nema komentare.

- Ne možete to vidjeti u Vogošći ili na Kobiljoj Glavi. Ne branim ja ovdje ni Murisa ni ministra Dedića. Firma je registrirana u Vogošći ili na Kobiljoj Glavi, a farma je u Podlugovima, ali opet ni u tu farmu ne može stati toliko krupne stoke. Zbog svega ispaštaju pravi proizvođači u BiH, jer da nije ovih s lažnim brojem stoke, onda poticaj po grlu ne bi bio 350, nego 600 KM. I to bi bilo pošteno. Ovako, Ministarstvo plaća poticaje za goveda koja ne postoje – naglasio je na kraju Bićo.

Federacija ima samo tri poljoprivredna inspektora

Nedžad Bićo pojašnjava da pojedinci koriste situaciju da u FBiH postoje samo tri poljoprivredna inspektora, koja nisu u stanju prekontrolirati sve farme.

- Svjesno se ovakve stvari rade, ali glavni problem su veterinari koji su uključeni u ove muljaže, oni su ti koji broje stoku, stavljaju pečate i trebaju odgovarati za potpise koje stave na izvještaj. Ne može neko iz Ministarstva da ide po štalama i da broji grla, oni se oslanjaju na izvještaje veterinara – smatra Bićo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.