SARAJEVO

Specijalni predstavnik Vijeća Evrope za migrante u posjeti BiH

Bočekova misija utvrđivanja činjenica uslijedila je nakon sporazuma o grantu koji su 25. jula sklopile Razvojna banka Vijeća Evrope i IOM

Boček: Sastanak s predstavnicima vlasti. Arhiv

SRNA

26.11.2018

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Tomaš Boček (Tomas) boravit će od danas do 30. novembra u BiH i Hrvatskoj, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

U saopćenju se navodi da će Boček posjetiti objekte za smještaj i zadržavanje migranata, kao i centre za smještaj djece migranata bez roditeljske i starateljske pratnje te pogranična područja BiH i Hrvatske.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope održat će sastanke sa zvaničnicima dvije zemlje, predstavnicima lokalnih vlasti, ombudsmenom Hrvatske, kao i relevantnih međunarodnih i nevladinih organizacija da bi razmotrio izazove po pitanju migranata s kojima se suočavaju BiH i Hrvatska, navedeno je u saopćenju.

Iz Vijeća Evrope ističu da je BiH tokom ove godine primila više od 20.000 izbjeglica i migranta, što je 25 puta više nego 2017., te da mnogi od njih planiraju da uđu u zemlje EU preko Hrvatske.

Bočekova misija utvrđivanja činjenica uslijedila je nakon sporazuma o grantu koji su 25. jula u Sarajevu sklopile Razvojna banka Vijeća Evrope i Međunarodna organizacija za migracije.

Putem ovih grant sredstava omogućeno je 25. oktobra otvaranje objekta na lokalitetu Ušivak kod Sarajeva za prijem i smještaj migranta s kapacitetom za oko 400 osoba. Riječ je o objektu koji osigurava osnovne potrebe i ljudska prava migranta u BiH.

Svrha Bočekove misije jeste prikupljanje informacija o stanju migranata i izbjeglica te izrada prijedloga za konkretne aktivnosti Vijeća Evrope u smislu pružanja podrške BiH i Hrvatskoj koje se suočavaju s povećanim prilivom migranata.

Zaštita najranjivijih društvenih grupa, posebno djece bez pratnje roditelja, jedan je od prioriteta specijalnog predstavnika za migracije i izbjeglice, naveli su iz Vijeća Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.