SARAJEVO

DF podnio izvještaj Tužilaštvu BiH i SIPA-i protiv članova CIK-a

Kazali su da je ova institucija prekršila odluke Ustavnog suda

DF: Osobe prijavljene za zloupotrebu položaja. Ilustracija

Fena

20.12.2018

Demokratska fronta objavila je danas da je u srijedu, 19. decembra, podnijela Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više krivičnih dijela od članova CIK-a, P. B., H. I., R. V., M. S. i B. N., a u vezi s usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je CIK usvojio na 98. sjednici održanoj 18. decembra 2018.

Dodaju da su navedene osobe prijavljene za izvršenje krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlaštenja te nesavjestan rad u službi, a u vezi sa krivičnim djelima dogovor za učinjenje krivičnih djela i izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ističu da je Demokratska fronta navedeni izvještaj o počinjenju krivičnih djela podnijela smatrajući da su članovi Centralne izborne komisije svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, naglašavaju da je, uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013., sasvim jasno da je Centralna izborna komisija, odnosno njenih pet članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Također, u DF-u smatraju da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013., svjesno ignorirajući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. do 1995., navedeni članovi CIK-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

- U konačnici smatramo da su članovi CIK-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH tako i u Bosni i Hercegovini u cijelosti - navedeno je u saopćenju.

Zbog svega navedenog, Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera nadležnih organa kojima su ta krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputstvo CIK-a može proizvesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.