KRIMINAL

Hoće li zaštićeni svjedoci otkriti ubice policajaca?

Osobe iz podzemlja će svjedočiti, a za uzvrat će navodno dobiti imunitete od krivičnog gonjenja

Alipašino Polje: Uviđaj nakon stravičnog zločina. Arhiv

A. ALJIMI

20.12.2018

Istraga o brutalnoj likvidaciji dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića još nije okončana, iako su od zločina na Alipašinom Polju prošla skoro dva mjeseca.

Tri imuniteta 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo detalje istrage drži u strogoj tajnosti, ali ipak je nekoliko informacija procurilo. Kako je otkrio naš izvor blizak istrazi, postoji mogućnost da nekoliko osoba iz podzemlja dobije statuse zaštićenih svjedoka!?

Oni će dobiti imunitete od krivičnog gonjenja da bi zauzvrat svjedočili i otkrili detalje te motive likvidacija. Kako neslužbeno doznajemo, tužioci i isljednici razmatraju mogućnost da imunitete daju za tri osobe.

U međuvremenu su pristigli rezultati određenih vještačenja mobitela i podataka koji su u njima pronađeni. Kako saznajemo, ova vještačenja rađena su u dijelu istrage za koji je bila zadužena SIPA. Rezultati su proslijeđeni Tužilaštvu, koje ih za sada nije otkrilo čak ni istražiteljima MUP-a Kantona Sarajevo.

DNK analiza

Analiza DNK tragova koji su izuzeti s Range Rovera te Golfa VI čija je krađa pokušana kada su ubijeni policajci, još nije završena. Istražitelji se nadaju da će se DNK profili koji budu izolirani poklopiti s uzorcima koji su izuzeti od potencijalnih osumnjičenih. Za sada se u pritvoru zbog navodne umiješanosti u ovaj zločin nalaze Srećko Trifković, Miloš Obradov i Slaven Dakić, automafijaši koji su poznati odranije.

Njihovi advokati tvrde da još ne znaju za koja se krivična djela terete njihovi klijenti, za koje tvrde da su imali alibije te da su prošli poligraf. Ipak, istražitelji imaju dokaze kojim su njihovi alibiji oboreni. Za sada se drže izjave svjedokinje koja je kazala da se dan nakon likvidacije Srećko Trifković javio njenom suprugu i kazao mu da neće dobiti ukradeno vozilo jer su „njegovi bahati klinci ubili policajce“.

Privedeno i ispitano  više od 80 osoba 

Tokom dosadašnje istrage o ubistvu pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo privedeno je i ispitano više od 80 osoba te je pretreseno 12 lokacija, mahom u Republici Srpskoj. U nekoliko akcija zaplijenjeno je nekoliko ukradenih automobila i mnoštvo dijelova koji su skinuti s ukradenih vozila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.