REŽIM - PLAĆA IDE, A JA LEŽIM

Dobili 650.000 KM za ležanje u kući

Posljednje zasjedanje u septembru prošle godine proveli u političkoj svađi i nadmudrivanju zbog Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Federalnog parlamenta

Dom naroda Parlamenta FBiH u još aktuelnom sastavu posljednji put održao sjednicu 27. septembra prošle godine i od tada se više niko nije pojavio

M. RENER-SMAJOVIĆ

26.1.2019

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH posljednji su put na sjednici bili 27. septembra i od tada više nisu dolazili na posao u Parlament.

Za to vrijeme im je za plaće, paušale, topli obrok i ostale naknade na koje imaju zakonsko pravo isplaćeno oko 650.000 KM.

Dobili od 7.100 do vrtoglavih 17.700 KM

Prema podacima do kojih smo došli, profesionalni delegati za ta četiri mjeseca odmaranja dobili su od 7.100 do vrtoglavih 17.700 KM za plaće, paušale, a neki i za tople obroke za mjesece kada nisu zasjedali!

Neprofesionalni delegati, kojih se može na prste nabrojati, primali su „samo“ paušal te za četiri mjeseca inkasirali i do 2.600 KM.

Ovo su parlamentarcima omogući zakoni koje, u konačnici, donosi Parlament Federacije BiH.

Delegati su posljednje zasjedanje, u septembru, proveli u političkoj svađi i nadmudrivanju zbog Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Nakon toga sjednica više nije bilo, a kada će biti, još nije poznato.

- Od septembarske sjednice niko se nije pojavio u Parlamentu - kazali su u Domu naroda.

A koliko bi bilo neophodno da se sastaju, pa makar i u tehničkom mandatu dok se čeka razrješenje situacije koja je nakon prošlogodišnjih općih izbora nastala s izborom novih delegata, pokazuje informacija da u parlamentarnoj proceduri i dalje stoje desetine važnih akata.

Bilo isplata čak i za odvojeni život, smještaj, vikend-posjete porodici

Osim za plaću, topli obrok i paušal, prema podacima koje smo dobili iz Doma naroda o primanjima delegata od 1. septembra do 31. decembra, bilo je i isplata čak i za odvojeni život, smještaj, vikend-posjete porodici!?

Najmanje za taj period naplatio je delegat Aner Žuljević iz SDP-a (112 KM), a najviše Drago Puzigaća (SNSD), dopredsjedavajući Doma naroda (oko 17.700 KM).

Doduše, nekoliko delegata nakon izbora osvojilo je mandat u novim sazivima predstavničkih domova Federalnog i Državnog parlamenta pa su od decembra skinuti s platne liste Doma naroda FBiH. Riječ je o Predragu Kojoviću, Osmanu Ćatiću, Goranu Akšamiji i Mirvetu Beganoviću.

Među njih se ubraja i Edin Forto, koji je krajem decembra imenovan za premijera Kantona Sarajevo. No on je tražio paušal u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Januarske plaće očekuju, i to uvećane!

Za januar se isplate tek očekuju i to će se desiti čim bude usvojen budžet za ovu godinu ili odluka o privremenom finansiranju.

Delegate ove godine očekuju i uvećana primanja s obzirom na to da je Vlada FBiH sa Sindikatom državnih službenika i namještenika FBiH potpisala sporazum po kojem se osnovica za obračun plaća povećava sa 315 na 330 KM.

Četvorka koja nije primala ništa

Mihajlović: Iz Njemačke tuži

Dostović, Mahmić i Tufekčić: Primaju paušale u kantonalnim skupštinama

Od 54 delegata Doma naroda, koliko ih je u mandatu od 2014. godine, njih četvorica nisu dobila ništa od početka septembra.

Delegat Slaviša Mihajlović od avgusta prošle godine nije dobio plaću jer se godinu dana nije pojavio u Parlamentu, s obzirom na to da radi u Njemačkoj, ali, prema našim saznanjima, zbog te obustave tužio je Parlament!

Delegati Rasim Dostović, Mehmed Mahmić i Jasenko Tufekčić spadaju u neprofesionalne i u Domu naroda nemaju paušale, jer ih, kako je pojašnjeno, primaju u kantonalnim skupštinama.

Male isplate zbog „neprofesionalnog“ angažmana

Delegati Mirko Batinić, Amor Mašović, Refik Poparić i Aner Žuljević, u poređenju sa ostalim, imaju „male“ isplate za četiri mjeseca.

No razlog za to je jednostavan. Oni nisu profesionalni delegati pa im nemaju pravo na plaće iz federalnog budžeta nego samo na paušale, dnevnice i naknadu za korištenje kola.

Tako su Batinić i Mašović dobili paušale za četiri mjeseca, Poparić je dobio paušale, te jednu dnevnicu od 25 KM i naknadu za korištenje auta u iznosu od 61 KM, a Žuljević je primio jednu dnevnicu (25 KM) i nakandu za korištenje vozila (87 KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.