OTPAD

Tone smeća isplivale iz rijeka

Općina je svjesna problema sa smećem, ali nakon poplava smo poredali prioritete, a čišćenje otpada to nije, kaže načelnik Busovače

Smeće na obalama rijeke Kozice u Busovači. Avaz

Piše: K. T. – D. B.

19.2.2019

Rijeke su se vratile u korita, ali su poplave, kiša i vjetar iznijeli na vidjelo tone smeća i plastike na njihovim obalama. 

Dosta posla 

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, ističe da je opet najgore u Srednjobosanskom kantonu te da je Lašva najkritičnija kada je riječ o otpadu.

- Čim se nevrijeme smirilo, počeli smo uklanjati smeće. Ali, ima dosta posla. Obećali su nam i iz Kantona i iz općina da će pomoći u uređenju korita Lašve. Agencija za vode ima posla na rijeci Bosni i njenim pritokama - kaže Solak.

Solak: Kritična i Lašva

Jak vjetar u rijeke je nanio svašta, a u Busovači su mještani svjesni da je to i njihova krivica. Nemaju gdje odložiti smeće, žale se, pa odlažu otpad u rijeku. Poslije sve to Lašva i Kozica donesu do obale.

Trenutna situacija

Načelnik Busovače Asim Mekić za „Dnevni avaz“ ističe odgovornost građana.

- Svjesni smo problema sa smećem, ali nije sada prioritet da čistimo obale. Nivo vode i dalje je povišen, čekamo da se smiri, doći će i smeće na red – kaže Mekić.

S druge strane, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca (USR) „Busovača“ Ivica Tomičić ističe da su odavno upozoravali lokalne vlasti na ovaj problem.

- Naše rijeke sada su „okićene“ kao gradovi pred Novu godinu, ali smećem i PVC kesama. Nakon poplava, ribolovci su pokušali dostaviti namirnice ugroženima, vidjeli smo da se smeće koje rijeka izbaci vraća u rijeku. Naši ljudi smatraju da su naše rijeke odvodni kanali - kazao je Tomičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.