PORUKE

Ivan Begić podnosi krivičnu prijavu protiv inspektora MUP-a RS

Ivan Begić. FENA

Fena

10.3.2019

Ivan Begić, saradnik narodnog poslanika Draška Stanivukovića, podnijeti će sutra krivičnu prijavu protiv Miloša Bandića, zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Begić optužuje Bandića, načelnika Odjeljenja za imovinske delikte, prevare i falsifikate u Polciijskoj upravi Banja Luka, zbog prijetnji smrću koje mu je, kako tvrdi, uputio tokom saslušanja 13. februara.

Ivan Begić kazao je da MUPRS-a protiv njega i Stanivukovića vodi, kako je naveo, montirani proces s ciljem „političkog progona i diskreditovanja u javnosti“.

- Krivična prijava je prvi korak koji ćemo poduzeti kako bi inspektor koji mi je prijetio smrću bio na odgovarajući način sankcionisan – smjenom, oduzimanjem ovlaštenja i otkazom iz MUP-a. Takođe, o slučaju su upoznate mnoge međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodna zajednica – saopćio je Begić.

- Protiv Miloša Bandića podnosim krivičnu prijavu zbog 'ugrožavanja sigurnosti', jer je moja sigurnost od inspektora ugrožena zbog ozbiljnih prijetnji da će me lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili mi na drugi način nanijeti zlo. Poručujem da neću odustati sve dok Bandić ne dobije zasluženu kaznu. Da dobije samo nekakav disciplinski postupak je sramota za instituciju kakva je MUP. Izjave iz policije da se radi samo o bahatom ponašanju su upravo bahate i s ciljem opravdavanja Bandićevih prijetnji - tvrdi Begić.

Prethodno je MUPRS-a podnio krivičnu prijavu protiv Begića i Stanivukovića, zbog neovlaštenog tonskog snimanja i prisluškivanja, što su oni demantirali.

Iz policije su ranije saopćili i da će pokrenuti disciplinski postupak protiv Bandića te da, kako su naveli, nije prijetio smrću Begiću, već se "bahato i neprofesionalno ponašao".

Pozvali su Stanivukovića da, kako se navodi, "prestane da širi dezinformacije i neistine, a sve sa ciljem narušavanja ugleda Ministarstva unutrašnjih poslova RS".

- Njima ne odgovara kada ja radim. Ne mogu me zaustaviti. Dok god postojim, govorit ću. Ne dotiču me krivične prijave i montirani procesi - rekao je ranije Stanivuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.