SARAJEVO

Kandidat za predsjednika Sanjin Kodrić

Najstarija i najznačajnija kulturna ustanova Bošnjaka sa tradicijom dužom od jednog vijeka, počev od 1903. godine

Piše: A. Č.

24.3.2019

Na 13. izbornoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH, koja se danas održava u Sarajevu, delegati će između ostalog birati predsjednika organizacije, a kandidat je Sanjin Kodrić. 

Prije izborne skupštine predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u BiH prof. dr. Senadin Lavić rekao je da je njegov mandat obilježilo četiri do pet ključnih djelatnosti.

Prva stvar je da sam slijedio ciljeve zadate Statutom Preporoda i da sam pokušava na svakom dijelu BiH i u inostranstvu da ih ispunim. Trudio sam se da razvijem koncept i ideju kulture mira koju smo prije sedam-osam godina započeli. Pokušali smo da pokažemo da je Preporod institucija kulture mira i šire. Insistirali smo na bošnjačkom nacionalnom i narodnom identitetu. Svugdje u BiH i svijetu smo širili tu ideju Bosne i bošnjaštva na naučno argumentovan i civilizacijski način. Peta stvar je bila da se zahvalimo svim našim ljudima u BiH i inostranstvu koji su bilo koji kulturni projekt uradili za Bošnjake - rekao je Lavić.  

Profesor Sanjin Kodrić jedini je kandidat za novog predsjednika Preporoda. 

On je rekao kako "Preporod" nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač važnih procesa prije svega u bošnjačkom kulturnom životu, a poslije i ukupni društveni život.

Podsjetio je da je BZK "Preporod" najstarija i najznačajnija kulturna ustanova Bošnjaka sa tradicijom dužom od jednog vijeka, počev od 1903. godine. 

Od tada pa sve do danas Preporod nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač nekih važnih procesa i pojava prije svega u bošnjačkom kulturnom životu, a to se onda kasnije reflektira u ukupni društveni život Bošnjaka", izjavio je Kodrić.

Novo rukovodstvo BZK Preporod, kako je dodao, nastavit će sve dosad započete projekte i uvesti čitav niz novih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.