IMENOVANJA

Je li potpredsjednik FBiH u sukobu interesa?

Mnogi se pitaju nedostaje li DF-u kadrova pa je morao ugurati Dunovića u Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo

Dunović: Nedostupan za komentar

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

4.4.2019

Imenovanje Milana Dunovića, potpredsjednika Federacije BiH i kadra DF-a, na ovosedmičnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo za v. d. predsjednika Upravnog odbora (UO) Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo nemalo je iznenadilo javnost. Prije svega jer je Dunović još potpredsjednik FBiH i tako sjedi u dvije fotelje. 

Bez obzira na to što u Federaciji trenutno nijedan organ ne utvrđuje jesu li zvaničnici u sukobu interesa, jer je izmjenama Zakona o sukobu interesa BiH iz 2013. godine Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH oduzeta nadležnost za taj posao, uvjeti provođeni pri ranijim izborima predsjednika i članova UO ZZOKS su jasni. 

Tako je, primjerice, pri izboru članova UO 2016. godine striktno bilo propisano da tu funkciju ne može obavljati izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik u smislu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

To znači da u ovom slučaju, iako nema federalnog zakona o sukobu interesa, Dunović podliježe odredbama zakona na državnom nivou.

Osim toga, postavlja se i pitanje nedostaje li DF-u kadrova pa je morao ugurati Dunovića u taj odbor, jer nije imao koga drugog.

Pokušali smo kontaktirati s Dunovićem, ali on jučer nije bio dostupan za komentar, a na naše pozive nisu se javljali ni potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić, kao ni generalni sekretar te stranke Zlatko Miletić.

Čak i da se na Dunovića ne odnosi Državni zakon o sukobu interesa, on iz moralnih razloga nije trebao prihvatiti ovu funkciju. Jer, u zemlji koja grca u siromaštvu on će na već postojeća primanja potpredsjednika koja premašuju nekoliko hiljada maraka, sada kao predsjednik UO mjesečno dobivati iznos veći od 1.000 KM, uz brojne druge privilegije koje mu pripadaju uz tu poziciju.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.