OPASNOSTI

Hoće li solarij biti zabranjen

Godišnje od karcinoma kože umre više od 66.000 osoba

Posjete solariju najčešće prije ljetne sezone. Ilustracija

Piše: D. BAŠIĆ

19.4.2019

Prije ljetne sezone uvijek su velike gužve u salonima ljepote koji nude korištenje solarija. Nažalost, mnogi zaboravljaju da godišnje u svijetu od malignog melanoma oboli više od 130.000 osoba, a više od njih 66.000 umre. 

Zabrana u Srbiji

U 19 zemalja zabranjeno je korištenje solarija osobama mlađim od 18 godina, a odnedavno je i u Srbiji ovaj zakon stupio na snagu.

Prema Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarija u toj državi, stariji se i dalje mogu kvarcati, ali samo na vlastitu odgovornost i uz potpis.

Dermatolog Edin Suljagić iz Sarajeva smatra da je ovo u potpunosti ispravan potez te da bi to zakonski trebalo urediti i u našoj državi.

- Izlaganje ultraljubičastim zrakama kod osoba mlađih od 18 godina povećava rizik od karcinoma za više od 70 posto, jer je koža vrlo osjetljiva. Ali, upotreba solarija i nakon punoljetstva nije preporučljiva. Najveći je problem što se mnogi ne pridržavaju pravila boravka u solariju, pa često idu preko dozvoljene minutaže. Solarij definitivno nije dobar za zdravlje i više je modni hit. Ako ga već ne možemo zabraniti, moramo utjecati na to da se pravilno koristi – kaže Suljagić.

Veoma rijetko

S druge strane, iz jednog od poznatijih sarajevskih solarij salona tvrde da ih veoma rijetko posjećuju maloljetne osobe.

- Kod nas uglavnom dolaze osobe koje su punoljetne. Najviše imamo mušterija koje imaju od 22 do 30 godina. Ako se solarij koristi kontrolirano, ne može biti problem - kazali su iz ovog salona.

Prva kategorija rizika 

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju da je solarij štetan poput ispijanja čaše arsena, koji je jak hemijski element i čije su soli izazivači raka. Navode da je boravak u solariju svrstan u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma.

Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30. godine koriste kvarcne lampe, za 75 posto povećavaju šanse za dobivanje melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.