SARAJEVO

Ravnopravne smo s našim muškim kolegama

Nije bitno što sam djevojka, već šta želim i znam uraditi, kaže Omerović

Svjetski dan djevojaka u IT obilježava se od 2010. godine. M. Tabaković

Fu. M.

25.4.2019

Međunarodni dan djevojaka i žena u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (IT) obilježen je danas u Sarajevu. O značaju uključivanja djevojaka u ovaj sektor govorile su mlade i uspješne djevojke iz Udruženja „IT Girls“, koje su, zahvaljujući svojoj kreativnosti, volji i želji za uspjehom, dokazale da mogu ravnopravno, rame uz rame, stajati sa svojim kolegama muškarcima.

Jedna od njih je i 17-godišnja Lejla Omerović, koja je prije dvije godine, zahvaljujući dobrim idejama, uplovila u IT svijet.

- Želja za programiranje nastala je prije dvije godine, kada sam samoinicijativno odlučila da se upišem na kurs programiranja. Prošle godine napravila sam mobilnu aplikaciju koja je bila dosta uspješna. Planiram studirati nešto iz oblasti informaciono-komunikacijskim tehnologija – kaže Omerović.

Omerović: Djevojke se moraju više dokazivati

Ističe da su najbitniji ideja, volja i želja, ali i da je društvo čudno posmatra jer je djevojka u ''muškom poslu''.

- Nije bitno što sam djevojka, već šta želim i znam uraditi. Postoji sumnja kada vide djevojku u IT-u. Priznajem da se mi, djevojke, moramo više dokazivati od naših muških kolega - dodala je Omerović.

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH, smatra da je budućnost u IT ne samo za muškarce već i djevojke i žene.

- Pred nama je digitalna budućnost. Potrebno je da nađemo one koji mogu dati svoj doprinos tome. Cilj nam je podići svijest mladim djevojkama i ženama o mogućnostima koje nudi IT sektor, da kroz konkretne aktivnosti daju svoj doprinos digitalnoj budućnosti – istakla je Sinanoglu, dodajući da se Međunarodni dan djevojaka u IT obilježava od 2010. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.