BRČKO

Kadrić: Nećemo popustiti pred ucjenom i štrajkom advokata

Obustava će trajati dok ne bude izmijenjen Zakon o fiskalnim sistemima distrikta

Srna

30.4.2019

Predsjednik Skupštine Distrikta Brčko Esed Kadrić izjavio je danas da niko neće biti izuzet iz procesa fiskalizacije te da neće popustiti pred, kako je rekao, "ucjenom i štrajkom" brčanskih advokata koji su obustavili rad zbog uvođenja fiskalizacije u advokatsku djelatnost.

- Ja njih razumijem, oni imaju svoj jednostran pristup, ali mi moramo voditi računa o svim drugim djelatnostima i mogućim implikacijama. Zašto nekoga izuzeti, a zašto nekoga ne izuzeti? Nekome je možda potrebnije da se izuzme iz procesa - rekao je Kadrić novinarima.

On je ponovio da nikakav vid ucjene neće biti prihvaćen, ali da hoće argumentirane rasprave.

- U praćenju ove inicijalne fiskalizacije mi smo se opredijelili da periodično sagledavamo eventualne probleme u primjeni i da se donose odluke kada će se i hoće li se pristupiti izmjenama zakona - rekao je Kadrić.

Brčanski advokat Milenko Marjanović ističe da izuzeće advokature iz fiskalizacije nije nikakav hir niti ucjena, te da to potvrđuju jasni stavovi Vijeća Evrope i Međunarodne asocijacije advokatskih komora koja broji preko milion advokata.

- U tim stavovima i preporukama je jasno rečeno zašto advokatura, kao slobodna, samostalna i nezavisna djelatnost, u kojoj vlada načelo povjerenja, kao osnovno i elementarno načelo, koje se prožima kroz čitavu ovu djelatnost ne može biti obuhvaćena fiskalizacijom - rekao je Marjanović i dodao da bi poslanici trebalo da se bolje upoznaju sa sadržajima tih preporuka i odluka.

On je dodao da iz istih razloga advokatura ni u entitetima, ni u regionu, pa ni u Evropi nije obuhvaćena fiskalizacijom.

- Mi ćemo uskoro izdati i još jedno naše saopćenje u vezi sa ovim dezinformacijama koje se plasiraju u javnosti i koje se plasiraju kroz društvene mreže ovih dana, a koje se tiču obustave rada advokata - rekao je Marjanović.

Direktor Direkcije za finansije Distrikta Mato Lučić naveo je da će Direkcija slijediti upute koje mu budu izdate od zakonodavne vlasti.

Što se tiče Direkcije za finansije ona je dužna da provodi zakone koji su na snazi. Na Skupštini je da li će se odlučiti da izmjene zakona kako bi advokati bili isto tretirani u Distriktu Brčko kao i u entitetima, kaže Lučić.

Advokati čije je sjedište u Brčkom obustavili su 26. aprila rad i zastupanje u postupcima pred sudovima i organima uprave Distrikta zbog uvođenja fiskalizacije u advokatsku djelatnost.

Oni su najavili da će obustava trajati dok ne bude izmijenjen Zakon o fiskalnim sistemima Distrikta tako da advokatska djelatnost bude izuzeta iz fiskalizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.