POLITIKA

Dodik: Nisam optimista da će uskoro biti formirano Vijeće ministara BiH

Srpska strana nema nijedan uslov

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2019

Iako je turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) odmah na početku današnjeg razgovora sa predsjedavajućim BiH Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem kazao kako u BiH treba formirati vlast, Dodik je izjavio da nije optimista da će Vijeće ministra BiH biti formirano u skorije vrijeme. 

Ne želimo vršiti pritisak ni na koga. Mi iz Republike Srpske nemamo nijedan uslov za formiranje zajedničkih institucija. Veoma smo dobro razumjeli poruku Evrope da se mora formirati vlast, ne samo na zajedničkom nivou, nego i u entitetima, da bi dalje išli ka statusu BiH. To je naš prioritet za razliku od Bošnjaka kojima je to Akcioni plan za članstvo, istakao je Dodik.  

Kako je kazao, za RTRS, optimizam u vezi sa formiranjem vlasti izgubio je još u Briselu.

Tada smo molili ljude iz EU da BiH omoguće kretanje ka članstvu u EU i da se u okviru sadašnjih kapaciteta dođe do izrade mišljenja. Tada su nam rekli da riješimo pitanje rominga, visokog obrazovanja i da formiramo vlast i nikakvog problema neće biti. To Evropa i danas govori, naglasio je Dodik.  

On je poručio da je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu vjerovao da je do termina dolaska evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana (Johannesa Hahna) u BiH sasvim dovoljno vremena da bude formirano Vijeće ministara BiH. 

Kako je taj termin propao, ja više nemam optimizma. Srpska strana nema nijedan uslov i ako nas pozovu isključivo da formiramo vlast, mi ćemo doći, ali više nema potrebe da razgovaramo o toj temi, ističe Dodik.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.