PISMA Tahirović i Subašić dobili odgovor iz Haga

Karadžićeve razgovore ubuduće ćemo slušati

Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat, naveo je Elias

Avaz.ba
09.05.2019 17:14

 Olufemi Elias, sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) u Hagu odgovorio je jučer na pismo koje su mu uputili Murat Tahirović i Munira Subašić, predjednici Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", a povodom učestvovanja ratnog zločinca Radovana Karadžića na tribini u Crnoj Gori telefonskim putem.

- Obavještavam vas da sam, naložio upravniku Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika Karadžića tokom posljednjih pet dana, od 1. maja 2019. uključujući i taj datum. Pored toga, kako bi se umanjio rizik od mogućeg ponavljanja prekršaja u budućnosti, upravnik će takođe slušati i rezimirati buduće neprivilegovane telefonske razgovore Karadžića, počevši od 6. maja 2019., za period od sedam dana – naveo je on u pismu.

Ova odluka, kako je objasnio, utemeljena je na mogućnosti da je Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, „po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika“.

- U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat. – naveo je Elias.

Komentari

NA VRH