PISMA

Karadžićeve razgovore ubuduće ćemo slušati

Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat, naveo je Elias

Avaz.ba

9.5.2019

 Olufemi Elias, sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) u Hagu odgovorio je jučer na pismo koje su mu uputili Murat Tahirović i Munira Subašić, predjednici Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", a povodom učestvovanja ratnog zločinca Radovana Karadžića na tribini u Crnoj Gori telefonskim putem.

- Obavještavam vas da sam, naložio upravniku Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika Karadžića tokom posljednjih pet dana, od 1. maja 2019. uključujući i taj datum. Pored toga, kako bi se umanjio rizik od mogućeg ponavljanja prekršaja u budućnosti, upravnik će takođe slušati i rezimirati buduće neprivilegovane telefonske razgovore Karadžića, počevši od 6. maja 2019., za period od sedam dana – naveo je on u pismu.

Ova odluka, kako je objasnio, utemeljena je na mogućnosti da je Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, „po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika“.

- U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat. – naveo je Elias.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.