ZENICA

Umjesto da bude turistička atrakcija, Vranduk prazan

D. PAŠALIĆ

15.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Sa stotinu metara nove ograde, koja je u skladu sa standardima UNESCO-a, nakon više od 20 godina, upotpunjen je izgled srednjovjekovne tvrđave u Vranduku.

Ograda se razlikuje od ambijenta stare tvrđave, ali prema svjetskim standardima, mora biti jasno vidljivo da novi elementi u drevnom objektu ne pripadaju tu izvorno.

Nacionalni spomenik

Iako je tvrđava sačuvala izvorni oblik, i dalje vapi za turistima, jer je samo rijetki posjećuju. Proglašena je nacionalnim spomenikom, pripada tipu brdskog utvrđenja, a sastoji se od citadele s glavnim tornjem i ostacima zidina.

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je jučer tvrđavu koja se nalazi deset kilometara od Zenice, ali nikoga nismo zatekli. Stara drvena vrata, kroz koja se morate sagnuti da biste ušli u srce tvrđave, bila su zaključana.

Pored njih je natpis s brojem telefona: "Ukoliko želite posjetiti tvrđavu, molim vas, pozovite." To možda i najbolje svjedoči da u tvrđavu rijetko ko svrati.

Nakon poziva, ubrzo se pojavila Emina Selimović, muzejski vodič, koja ne krije da je sezona ove godine slaba.

- Sezona je ove godine nikad lošija i slabija, a pretpostavlja se da su razlog radovi na tunelu Vranduk. Prošle godine je bilo posjeta, a ove skoro nikako – govori ona.

Najčešće dolaze turisti iz BiH, ali ima i onih iz drugih zemalja koji obilaze tvrđavu, muzej...

Posjete đaka

- Riječ je o najbolje očuvanom objektu srednjovjekovnog perioda. Ove godine smo imali svega tri organizirane posjete đaka – govori ona.

Iako se u Muzeju grada Zenice trude da stalno osvježavaju sadržaje i iznađu načine da turisti privuku na tvrđavu, stara vrata tvrđave u Vranduku ove godine se, zasigurno,  neće mnogo otključavati.

Interesantni eksponati

Osim što mogu uživati u fascinantnom pogledu i prizorima iz srednjovjekovnog perioda, u okviru tvrđave nalazi se i muzej, u kojem su izloženi interesantni eksponati.

Unutar tvrđave je i suvenirnica, a krećući se prema tvrđavi, u ponudi su i suveniri lokalnih mještana, koji prodaju svoje rukotvorine.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.