BIH

Pacijente iz Metkovića prevozit će u Mostar?

SKB Mostar: Nema prepreka

Piše: M. Sm.

23.5.2019

Pacijenti iz Metkovića, u susjednoj Hrvatskoj, koji su životno ugroženi, uskoro bi se trebali liječiti u Mostaru, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB).

Cijela priča o funkcioniranju zdravstva u Metkoviću i nedostupnosti zdravstvene zaštite traje već duže, a pogotovo je aktuelizirana nakon smrti devetogodišnjaka koncem prošle godine. Budući da se od tada ništa nije promijenilo, za subotu stanovnici Metkovića pripremaju protest.

Uskoro sporazum

I oni, kao i njihovi susjedi iz Opuzena, već duže se pitaju zbog čega se najhitniji pacijenti, umjesto do stotinjak kilometara udaljenog Dubrovnika ili još daljeg Splita, ne prevoze do Mostara, do kojeg treba prijeći pedesetak kilometara.

Pogotovo, kako se to iznosilo, zbog činjenice da Vlada Hrvatske obilato pomaže mostarsku bolnicu.

Prema dostupnim podacima, Hrvatska je do sada u opremanje SKB Mostar uložila blizu 15 miliona eura, dok na godišnjem nivou, u okviru pomoći Hrvatima u BiH, za ovu zdravstvenu ustanovu izdvaja pet miliona eura.

Prema pisanju tamošnjih medija, pred realizacijom je potpisivanje sporazuma s protokolom o prekograničnoj saradnji između Ministarstva zdravstva Hrvatske i nadležnih institucija BiH.

Bez odgovora

U SKB Mostar jučer nismo uspjeli provjeriti informaciju o tome hoće li uskoro zaživjeti ovaj projekt zdravstvene prekogranične saradnje, s obzirom an to da direktor ove bolnice Ante Kvesić nije odgovarao na naše pozive.

On je ranije u izjavama za medije iznosio kako za to ne postoje nikakve prepreke.

Primjer ovakve prekogranične saradnje već postoji, jer se hitni pacijenti iz Neuma prevoze do bolnice u Dubrovniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.