REAKCIJE

Čavara: SDA očigledno traži razlog za neformiranje vlasti

Prema njegovim riječima, Evropska unija želi pomoći BiH, a HDZ BiH, čiji je on visoki funkcioner, podržava evropski i NATO put zemlje

Marinko Čavara. Arhiv

Avaz.ba / Vijesti.ba

11.6.2019

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara kako bi vlast na nivou Bosne i Hercegovine počela funkcionirati i kako bi bili ispunjeni uvjeti za njen evropski put.

On je rekao da SDA očigledno traži razlog za neformiranje vlasti, kako na nivou BiH tako i na nivou FBiH, te podsjetio da je pitanje formiranja Vijeća ministara bilo dogovoreno na korektan način kako bi se u narednom periodu moglo realizirati.

- Očigledno je želja sačuvati partnere koji odgovaraju SDA u Vijeću ministara i predsjedavajućeg tog tijela, ali i očuvati utjecaj u FBiH koji je dominantan - rekao je Čavara za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, Evropska unija želi pomoći BiH, a HDZ BiH, čiji je on visoki funkcioner, podržava evropski i NATO put zemlje, kao i vladavinu prava i uspostavljanje pravne države u BiH.

- Dok to ne ostvarimo, teško da ćemo rješavati druga pitanja, a kriminal i korupcija će cvjetati, čemu smo svjedoci - naglasio je Čavara.

Poziv koji je SDA jučer uputila HDZ-u da se odmah pristupi formiranju Vlade FBiH i da ponude modele izmjena Izbornog zakona BiH, Čavara vidi kao "diktat nekoga ko upravlja svim i želi upravljati svim".

- Takav način je apsolutno neprihvatljiv. Ustavni sud je presudio i donio odluke koje svi u BiH, a posebno nosioci izvršne i zakonodavne vlasti trebaju  poštovati. To je ono što prvenstveno trebamo napraviti - istakao je Čavara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.