PODUHVATI

Cazinjani napravili 8.000 porcija “trahane”

Velika količina ovog tradicionalnog krajiškog jela podijeljena je i migrantima u kampu Vučjak u Bihaću

U pripremanju pomagale i članice KUD-a “Stijena”. Avaz

Piše: S. JAPIĆ

8.8.2019

U Cazinu je u povodu 6. avgusta, Dana grada, organizirano pripremanje 4.000 litara “trahane” (tarhane), odnosno 8.000 porcija ovog tradicionalnog krajiškog jela. Tako su se Cazinjani sa svojom “trahanom” uključili u utrku za Ginisa, što su prije njih uradili Tuzlaci s burekom i Travničani s ćevapima.

Rastiranje i sušenje

Domaća “trahana” spremala se na lokaciji Žitarnica u gornjoj čaršiji, a samo za ovu priliku rastirale su je i sušile vrijedne domaćice iz Kulturno–umjetničkog društva “Stijena”.

Uz vrhunskog kuhara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, “trahanu” su još spremali domaći majstori kuhinje Suljo Čaušević i Suad Puškar.

U šerpi zapremine od 4.000 litara, kuhari su skuhali 8.000 porcija “trahane”, koje su dijeljene posjetiocima.

Mnogi građani su s velikim interesom pratili ovaj nesvakidašnji događaj, a velika količina ovog tradicionalnog krajiškog jela podijeljena je i migrantima u kampu Vučjak u Bihaću.

Opremanje škole

U ovom kulinarskom događaju učestvovao je i poznati bh. kuhar Hamid Kujraković sa svojim projektom “Svijet palačinaka”.

Palačinci su za ovu priliku imali promotivnu cijenu, jer je novac od prodaje bio namijenjen za opremanje kuharskog kabineta u Ugostiteljskoj školi u Cazinu, čiji su učenici, također, učestvovali u ovim događajima.



Vrsni kuhari pripremali su i palačinke. Avaz

Praktična nastava

Od prodaje palačinaka prikupljene su 923 KM, a Udruženje kuhara BiH je Ugostiteljskoj školi u Cazinu doniralo i dva mobilna plamenika. Oni će doprinijeti kvalitetu rada praktične nastave ugostiteljske struke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.