FBIH Donošenje zakona moguće najesen

Gasi se 70 posto boračkih udruženja?

Zakon definira da udruženje boraca može biti osnovano ako okuplja bar 51 posto članova iz kategorije za koju se osniva, a sada pola udruženja broji tek 15-20 članova, kaže Ramić

M. R. S.

Ukidanje finansiranja boračkih udruženja tražili demobilisani borci

Foto: Arhiv


U Federaciji BiH postoji više od 1.600 udruženja boraca, ali bi ih 70 posto moglo biti ugašeno usvajanjem zakona o boračkim udruženjima od posebnog značaja, što se očekuje najesen, istaknuo je jučer Sabahudin Ramić, predsjednik Saveza boraca FBiH.

Milionska izdvajanja

Zakonom se definira da boračko udruženje može biti osnovano ako okuplja bar 51 posto članova iz kategorije za koju se osniva, a danas polovina udruženja broji najviše 20 članova.

  • Ramić: Disati jednom dušom

    Ramić: Disati jednom dušom

    Foto: Arhiv


- U prije dvije godine bilo je skoro 1.600 udruženja, a u međuvremenu je registrirano 17-18 novih. Zakon bi to trebao reducirati. Na nivou FBiH treba biti pet krovnih saveza i da se taj broj spusti na kantone i općine – rekao je Ramić.

Dodao je da se sada za sva udruženja iz budžeta općina, kantona, gradova i FBiH godišnje izdvajaju od 3,5 do četiri miliona KM, za obilježavanje značajnijih datuma, rad udruženja… te bi smanjenjem njihovog broja ostalo više novca.

- Dok se ne budemo ukrupnili, disali jednom dušom, nikad nećemo postići cilj. Ne bismo došli ni do zakona o pravima demobilisanih boraca da nismo bili jedinstveni - ističe Ramić.

Tražit će sastanak

On je kazao da će koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH i HVO-a tražiti sastanak s rukovodstvom Doma naroda kako bi se na dnevni red prve iduće sjednice stavio ovaj zakon.

  • Duvnjak: Sjednicu očekuje u septembru

    Duvnjak: Sjednicu očekuje u septembru

    Foto: Arhiv


Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda, sjednicu očekuje u septembru.

- Donošenje tog zakona ispunilo bi mnoga očekivanja boraca. Ako se uspije riješiti reprezentativnost udruženja, neće se moći reći da vlast finansira njih 1.500 – dodao je Duvnjak.

Krovni savez idući korak 

- Nakon donošenja zakona o boračkim udruženjima od posebnog značaja, u naredne dvije do tri godine trebali bismo ići ka tome da imamo jedan krovni savez na nivou FBiH - kazao je Ramić.

Zakon o boračkim udruženjima usvojen je prije godinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali je potrebno da ga potvrde i delegati Doma naroda.

Više o temi Savez boraca FBiH

LIČNOST DANA
Borac za borce
NA VRH

Podijeli članak na