SRAMOTNO

Kome smetaju Danis Tanović i Damir Šagolj

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove uočila nepravilnosti pri utvrđivanju ekvivalencije njihovih stečenih akademskih titula, odnosno zvanja

Damir Šagolj i Danis Tanović. Arhiv

Piše: M. R. S. – N. Aj. / Avaz.ba

29.8.2019

Oskarovac i dobitnik niza drugih nagrada Danis Tanović diplomu je stekao na Visokom državnom institutu scenskih umjetnosti i tehnologije medija (INSAS) u Briselu. Fotograf Damir Šagolj, dobitnik Pulicerove nagrade kao dio tima Reutersovih fotografa, kvalifikaciju magistar umjetnosti stekao je na Univerzitetu umjetnosti u Londonu.

Ipak, ova dva svjetski priznata umjetnika, prema nalazu inspekcije, nisu mogla biti primljena na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu - Tanović u zvanje redovnog profesora za oblast Režija, a Šagolj kao docent za oblast Audiovizuelne umjetnosti.

Podnesena prijava

Nekome su zasmetale njihove diplome, jer su stečene u inozemstvu, a ne u BiH, pa je podnesena prijava i zatražen inspekcijski nadzor. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUZIP) uočila je nepravilnosti pri utvrđivanju ekvivalencije njihovih stečenih akademskih titula, odnosno zvanja, te je zatražila poništavanje konkursa.

Na rješenje inspekcije žalili su se i ASU i Univerzitet u Sarajevu te se čeka odluka Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS. Do tada, rješenja inspekcije nisu konačna.

Prema nalazu prosvjetnog inspektora za visoko obrazovanje, ASU je naređeno da stavi van snage Uvjerenje o ekvivalenciji ranije stečene akademske titule, odnosno zvanja za Tanovića, jer je za postupak ekvivalencije nadležna organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu na kojoj je stečena titula, a Tanović je diplomu, koja je nostrificirana, stekao u Briselu.

Univerzitetu u Sarajevu naređeno je da van snage stavi rješenje kojim se Šagolju priznaje visokoškolska kvalifikacija magistar umjetnosti, stečena 2012. godine na londonskom univerzitetu.

quote
<p>Nismo u mogućnosti da otkrivamo identitet podnosioca prijave, imajući u vidu da se postupak inspekcijskog nadzora vodi po službenoj dužnosti, a da se prijavom on samo inicira, kažu u KUZIP-u. <br></p>

Pitanje inspekcije

- Ja vam tu ništa ne mogu reći, niti mogu niti znam. To je pitanje inspekcije, Rektorata i Akademije, pitajte njih. Oni će najbolje reći, ja nemam šta – kazao je nam je Šagolj.

Tanović uopće nije želio komentirati ovaj slučaj. Pjer Žalica, dekan ASU, na putu je van zemlje i nije želio telefonom bilo šta komentirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.