REPORTAŽA

Užurbano se gradi novi paviljon prema EU standardima!

Kapacitet zatvora bit će proširen za 236 osuđenika

Radnici užurbano rade. Avaz

Piše: D. Pašalić

3.10.2019

U Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica, najvećem i najstarijem zatvoru zatvorenog tipa u Federaciji BiH, počela je izgradnja Paviljona IX, kojim će se kapacitet zatvora proširiti za 236 osuđenika.

Vrijedni radnici

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer zenički “Alkatraz”, gdje smo zatekli vrijedne radnike kako užurbano rade na izgradnji paviljona koji se gradi prema EU standardima.

Direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić podsjeća da se gradnja finansira sredstvima Evropske unije namijenjenim za podršku BiH u području vladavine prava.

- Za sada radovi teku po planu, a krajem oktobra bit će položen kamen temeljac. Trenutno se izvode radovi na fodumentu i betonaži i nema nikakvih problema - govori Kahrić.

Izgradnjom ovog paviljona, dodaje Kahrić, bit će zadovoljeni svi EU kriteriji te će biti jedan od najmodernijih paviljona u zemlji.

Kahrić: Radovi teku bez problema. Avaz

Zavidno ponašanje

Privilegiju da borave u novom paviljonu, otkriva direktor, imat će osuđenici sa zavidnim ponašanjem, koji poštuju zakone i kućni red  te nemaju disciplinskih prijava. Ukupna vrijednost radova  iznosi 2,1 milion eura, a planiran završetak gradnje je jedna godina.

Višenamjenski paviljon

Direktor Kahrić ističe da je novi paviljon višenamjenski, odnosno da može služiti brojnim namjenama.

- Ukoliko nam se nastavi dešavati ovoliki priliv pritvora, moguće da ga pretvorimo u pritvorsku jedinicu. Također, može biti za dobre osuđenike koji rade u kuhinji, pekari, kantini… -  otkriva Kahrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.