TRADICIJA

Kako je danas bilo lijepo u Drvaru

Svoje proizvode predstavili brojni izlagači

Piše: B. Š.

5.10.2019

Manifestacija „Dani drvarske drenjine“ danas proslavila punoljetstvo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija „Dani drvarske drenjine“ održava se danas na platou „Spomen-kompleksa 25. maj“ u čijem je sastavu i čuvena Titova pećina. Manifestacija se održava 18. put zaredom, a s vremenom je dobila regionalni i evropski karakter. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Općine Drvar.

Svoje proizvode predstavili su brojni izlagači, a među njima i porodica Jović, koja godišnje proizvede oko 1.000 litara rakije. Osim proizvoda od drenjine, poput rakije, pekmeza, soka, suhih drenjina, ove godine predstavili su i bundevu tešku 60 kilograma.

Manifestaciju je otvorila načelnica općine Drvar Dušica Runić, koja je poželjela dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiocima, ali i poželjela sretno punoljetstvo najznačajnijoj drvarskoj manifestaciji uz pozdrav: Živi, zdravi bili i drvarsku nam drenju pili!

- Osamnaesti put se okupljamo kako bismo odali počast našoj drenjini. Voću bogova koje hrani mnoge drvarske porodice i koje je postalo najbolji ambasador našeg kraja. Drvar se s pravom može ponositi ovom manifestacijom koja iz godine u godinu okuplja veliki broj izlagača i posjetilaca. Neki izlagači s nama su od prve godine, a neki su se aktivirali kako se manifestacija širila i svake godine nam se pridružuju novi, ne samo iz naše općine nego i iz općina širom Bosne i Hercegovine i regiona - izjavila je Runić u svom obraćanju.

Svoje proizvode danas su izlagali i učenici Srednje škole „Drvar“, a tokom dana održan je i kulturno-zabavni program uz igru, pjesmu i recitacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.