ISTOČNA HERCEGOVINA

Mještani bilećkih sela protestiraju: Od nadležnih traže zaštitu

Građani strahuju od izbjeglica

Migranti im sve češće upadaju u kuće. P. Mucović

Piše: P. M. / Avaz.ba

13.10.2019

Mještani bilećih sela Vranjska organizirali su danas proteste na kojim su zatražili od policije i predstavnika lokalne vlasti da ih zaštite od migranata koji sve češće upadaju u njihove kuće. Protest je uslijedio nakon toga što je proteklog vikenda Milorad Čomić ubio jednog migranta koji je s grupom upao u kuću njegovog komšije u kojoj niko ne živi.

Milenko Kešelj, jedan od mještana, kaže da je tokom migrantske krize obijeno, opljačkano i devastirano 17 kuća, kao i da su obijene prostorije Mjesne zajednice Krstače, parohijski dom i drugi objekti.

- Motiv današnjeg okupljanja je da se institucijama obznane problemi s kojima se suočavamo i da se krenu u njihovo rješavanje - pojasnio je Kešelj.

Prema riječima Radoša Radovića, mještanina, zahtijevaju da hitno bude zakazana sjednica Skupštine općine Bileća na kojoj će biti razmatran problem migranata koji u sve većem broju u posljednjih godinu i po provaljuju u kuće lokalnog stanovništva i izazivaju strah.

- Najviše su ugroženi ljudi koji žive sami, a pri tome su stari i iznemogli. Zamislite baku kojoj u toku noći lupa tridesetak migranata na vrata - istakao je Radović i dodao da je jedno od rješenja da se osigura prijevoz migranata do Stoca, jer oni koji i prolaze ovim područjem navode da im je to mjesto konačno odredište.

Osamdesetogodišnji Ratko Novčić navodi da je sada došlo vrijeme da u rođenoj kući ne smije spavati od migranata.

- Svaku noć mi kucaju na vrata. Radi se o ljudima iz Pakistana i Afganistana koji dobro barataju engleskim jezikom. Došlo je vrijeme da sada ne mogu zaspati u vlastitoj kući - strahuje Novčić.

Protestnom skupu prisustvovao je i načelnik općine Bileća Miljan Aleksić, koji je saglasan da je riječ o ogromnom problemu i priznao da ga je trebalo ranije rješavati.

Aleksić je najavio da će već sutra zatražiti vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta, ali i obavijestiti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača o potrebi da ovo stanovništvo dobije zaštitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.