SASTANCI Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio ambasadora Rusona

Komšić pozvao Makrona da posjeti Sarajevo

M. Aš.
08.11.2019 16:44

Komšić s Dijomom

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas  Gijoma Rusona (Guillaume Rousson), ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Komšić upoznao je ambasadora Rusona s tačnim podacima kojima raspolažu Bosna i Hercegovina i partnerske zemlje o broju osoba koje su se nalazile, ili se još nalaze na stranim ratištima te s brojem poginulih, procesuiranih, kao i tačnim brojem žena i djece.

Predsjedavajući Komšić je istakao da Bosna i Hercegovina uspješno učestvuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma, čemu mogu svjedočiti i ocjene partnerskih zemalja.

Predsjedavajući Komšić upoznao je, također, ambasadora Rusona s tim da je učestvovanje u stranim oružanim formacijama krivično djelo po bh. zakonodavstvu te s tačnim brojem do sada procesuiranih povratnika sa stranih ratišta. Osim toga, predsjedavajući Komšić je istakao i to da u Bosni i Hercegovini nema terorističkih napada.

Predsjedavajući Komšić ponovio je poziv predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a koji mu je nedavno uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te da se lično uvjeri kakvo je stanje, između ostalog, i u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, predsjedavajući Komšić ponovio je da je Bosna i Hercegovina svjesna opasnosti globalnog terorizma i potpuno posvećena borbi protiv tog zla te da u tom smislu Republika Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku Bosne i Hercegovine.

Komentari

NA VRH