SJEDNICE

Hoće li građani moći sačinjavati ugovore

Rasprava o nacrtima izmjena Zakona o notarima. Arhiv

Piše: M. R. S.

14.11.2019

Tokom rasprave o nacrtima izmjena Zakona o notarima i preostalih pet koji su uz njega vezani, delegat Boris Krešić (DF) upozorio je da 16. novembra istječe rok do kojeg će, u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH, važiti odredbe zakona koje su proglašene neustavnim s obzirom na to da u tom roku Parlament FBiH očito neće izmijeniti sporne odredbe.  

- Nakon toga neće biti forme za određene pravne radnje. Imamo dva jaka lobija koji su izvršili pritisak na zakonodavno tijelo i time doveli građane FBiH u stanje da za pojedine ugovore neće imati propisanu formu – dodao je Krešić.

Delegat Zvonko Marić naglasio je da ima dosta pitanja na koja treba odgovoriti, a Aljoši Čampari, dopredsjedavajućem Doma naroda, zamjerio je što je spomenuo da se može pitati Ustavni sud.

- Ako nismo u stanju donijeti zakon bez toga, zašto ovdje sjedimo? To je kompromitacija nas – dodao je Marić.

Ivo Tadić, šef Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, kazao je da bi se zakonom trebali umanjiti troškovi građana i uvesti pravna sigurnost unutar ove oblasti.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, istakao je da je dosta dilema i kontroverzi i da je dobro da se ide u redovni postupak usvajanja zakona.

Iz Ministarstva pravde FBiH pojasnili su da će se i nakon 16. novembra građani moći obratiti notarima da rade poslove za koje su nadležni u skladu s članom Zakona o notarima koji nije proglašen neustavnim. Dodali su da neće postojati samo stoga forma obavezne notarske obrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.