GRAČANICA

Boli me, jer mnogi odlaze iz zemlje

Bio je savremen efendija. Vozio je automobil, poderao je tri Fiće i Yugu, kaže sin Adem

Čamdžić na obilježavanju Dana državnosti BiH. Avaz

Piše: H. Čalić

27.11.2019

Efendija Hasib Čamdžić dogodine će napuniti stotu, ali je smogao snage da i ove godine prisustvuje obilježavanju Dana državnosti BiH u Gračanici.

Mnoštvo Gračanlija prišlo je da se pozdravi s ovim antifašistom, koji je bio član KNOJ-a.

Dobro zdravlje

- Evo me u 99. godini, Bogu hvala, s vama da obilježimo Dan naše drage Bosne i Hercegovine. Idem svojim nogama, zdravlje me dobro služi. Odoh, velim sam sebi, da još jednom kažem, Bosna i Hercegovina je jedina moja domovina, drugu nemam niti želim. Bosna i Hercegovina je lijepa zemlja, široka za sve ljude - rekao nam je Čamdžić, koji je u penziji već 31 godinu.

Efendijin sin Adem Čamdžić kaže da je Hasib, nakon što je završio Medresu “Husein kapetan Gradaščević” u Gračanici,  započeo službovanje u Liješnici kod Maglaja, a onda u Omeragićima u Derventi, pa u džematu Lipa u rodnom gradu.

- Kažu, bio je savremen efendija. Vozio je automobil, poderao je tri Fiće i Yugu, sve nas je iškolovao i na tome smo mu zahvalni - kaže Adem.

Prije nekoliko godina, Hasib je ostao bez supruge Zejfe, s kojom je u braku proveo 73 godine, i to mu najteže pada. Ljut je na političare te im je poručio da se ne igraju s državom.

Prazne škole

- Imaju polja i planine, šume i rijeke, rudnike i pruge, pametan narod. Imaju sve, a evo, 25 godina raspametiše narod. Ostaju prazne škole, fabrike, kuće, narod odlazi, boli me to. Naša duša prazna je zbog njih - poručio je efendija Hasib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.