SVEČANOSTI

Put Zenica - Žepče bit će kraći za pet kilometara

Gradit će se potputnjak i objekt za regulaciju potoka Ponirak, kaže Mušija

Veliki građevinski poduhvat za 30 mjeseci. Avaz

Piše: D. Pašalić

9.12.2019

U ponedjeljak će biti svečano ozvaničen početak probijanja tunela Zenica na poddionici Ponirak – Vraca Koridora 5C.

Radnici su na terenu već mjesec, kako bi radovi na ovom tunelu, vrijednom više od 60 miliona eura, počeli na vrijeme.

Pripremni radovi

Potvrđuje to i Ahmed Mušija, građevinac, kazavši da je završen pristupni put za sjeverni portal, predusjek tunela i da su svi uvjeti da počne probijanje ispunjeni.

- Probno smo ušli pet, šest metara, da osiguramo geotehničke uvjete i preostaje još da se u ponedjeljak ozvaniče ti radovi na probijanju – govori on.

Rok za završetak radova je 30 mjeseci.

- Za potrebe tunela bit će iskopano 600.000 kubika materijala, potrošeno 2.000 tona armature, ugrađeno 72.000 kubika betona i 88.000 dužnih metara sidara, odnosno ankera – otkriva on.

Ističe da će ovaj tunel, ali i dionica Tunel Zenica – Donja Gračanica, omogućiti bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unapređenje trgovačkih tokova između zemalja regiona, što će pozitivno utjecati na ekonomiju BiH.

- Samo ovaj tunel, a bit će ih izgrađeno još na ovoj dionici, skratit će put Zenica – Žepče za pet kilometara, a u sklopu njega će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak – kaže Mušija.


Mušija: Sve je spremno. Avaz

Vremenski uvjeti

Ističe da je cilj ući u tunel prije ozbiljnijih padavina i snijega, kako bi, neovisno o vremenskim uvjetima, mogli raditi punim kapacitetom.

Brojne zvanice na svečanosti

Svečanosti početka radova na izgradnji tunela Zenica prisustvovat će Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”, Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH, Sandrina Friskia (Friscia), predstavnica Evropske investicijske banke za BiH, Suzan Gorenson (Susan Goeransson), direktorica EBRD-a za infrastrukturu Evrope, te Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.