PRENOSIMO

Lukač: Zapad želi da BiH bude parking za migrante

Kada zatraže medicinsku pomoć, hranu ili vodu, uglavnom imaju kontakte s policijom i to im se omogući

Lukač. Arhiv

Piše: Avaz.ba

27.12.2019

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, govoreći za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS), kazao je da Zapad želi da BiH bude parking za migrante. 

- BiH je postala skoro jedina kopnena migrantska ruta na putu ka Evropi. Sve je krenulo preko BiH i to se neće zaustaviti. Ako Turska, gdje se nalazi oko četiri miliona migranata, otvori granicu, svi će krenuti preko BiH jer nema drugog puta - kazao je Lukač.

On je ponovio raniji stav vlasti u manjem bh. entitetu da Republika Srpska nema mogućnosti i resurse da pravi kampove na svom teritoriju i u njima zadržava migrante, ali da migrantima pomažu u humanitarnom smislu. 

- Kada zatraže medicinsku pomoć, hranu ili vodu, uglavnom imaju kontakte s policijom i to im se omogući - rekao je Lukač za RTRS.

On je naveo da želja migranata nije ostanak u BiH, dodajući da zbog toga RS nije potreban novac koji zapadne zemlje daju da bi se migranti smjestili u kampove. 

- Kampova u RS neće biti. Neka oni taj novac upotrijebe na način da te ljude spase muka koje trpe hodajući po kiši, snijegu, suncu, gladni i žedni, a žele da dođu do njih. Neka ih odvezu u svoje zemlje, naprave im kampove i pokažu humanost - poručio je Lukač.

On je na novinarsko pitanje prokomentirao očekivanja od novog ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića. Lukač je naglasio da je riječ o čovjeku koji je ozbiljan političar i ima ugled u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.