MOSTAR

Poštari u Mostaru traže više plaće: Na sat prekinuli rad

Na jednom od transparenata radnika pisalo je „28 direktora poštara tovare“

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

30.1.2020

S današnjeg štrajka upozorenja - Avaz
S današnjeg štrajka upozorenja - Avaz
Okupljeni pokazali jasne poruke - Avaz
Okupljeni poštari - Avaz
Radnici traže više plaće - Avaz
+2

Radnici „Hrvatske pošte“, njih pedesetak, jutros su, isto kao prije četiri mjeseca, ispred zgrade glavne pošte u Mostaru na sat prekinuli svoj rad.  

Na štrajk upozorenja odlučili su se prvenstveno zbog niskih plaća.

Korigirali zahtjeve

- Jasno je da je mnogima, poput penzionera koji imaju primanja od 370 KM, deset puta gore nego nama, ali mi ne želimo čekati da nam se dogodi sudbina poput radnika „Aluminija“, „Žitoprometa“, „Sokola“. Naše plaće nisu se pomjerile već deset godina. Tražili smo, prije četiri mjeseca, povećanje od 30 i 20 posto. Iz Uprave su nam odgovorili da je to previše. Potom smo korigirali zahtjeve i tražili povećanje od 15 posto za poštare, za vozače i čistačice deset posto i pet posto za šalterske radnike i ostale. Ništa nam nisu odgovorili i priča je uvijek ista, sve se, jednostavno, odugovlači - rekao je Tomislav Erić, predsjednik Sindikata.

Na jednom od transparenata koje su radnici imali pisalo je „28 direktora poštara tovare“, a upitan da to objasni, Erić je kazao da HP Mostar sa svojih 700 radnika ima 28 direktora i zamjenika direktora.

- Imamo, a što nema u sistematizaciji, i sedam-osam eksperata kao radna mjesta, ja nisam čuo za tu struku ili školu - naveo je on.

Predrag Božić, koji radi kao dostavljač, rekao je da ako iko zna kakva je situacija u društvu, onda to znaju poštari. Ustvrdio je da je žalosno šta se sve događa i kako nadležni nemaju sluha za radnike. Punih 25 godina, kazao je, radio je u „Sokolu“, a kada je, kako je ispričao, prije deset godina kolegama rekao da će „Aluminij“ doživjeti istu sudbinu, oni su mu se smijali.

- Svjesni smo situacije i bit će onih koji će nas osuditi, ali i onih koji će nas razumjeti - naveo je on.

Ispunjene obaveze

Okupljeni radnici ustvrdili su da se masa njihovih kolega iz straha nije smjela pojaviti, a poručili su da će, ako Uprava ne odgovori na njihove zahtjeve, poduzeti radikalnije mjere. Također, odbacili su navode o tome da njihov sindikat, koji okuplja 156 radnika, nema reprezentativnost.

S druge strane, iz Uprave navode da su sve obaveze propisane kolektivnim ugovorom ispunjene te da ne vide razlog za štrajk upozorenja. No, poručili su da stoje na raspolaganju za poboljšanje Kolektivnog ugovora, koji istječe u maju ove godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.