MOSTAR

Blokada "Uborka" se nastavlja

Deponija će se za tri-četiri mjeseca sama zatvoriti, jer na njoj više nema prostora za odlaganje, to je zaključak, kaže Hodžić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

26.2.2020

Danas pred „Uborkom“: Bit će urađena Studija utjecaja na okoliš. M. Smajkić

Trosatni sastanak predstavnika Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ s glavnim federalnim urbanističko-ekološkim inspektorom Ejubom Salkićem i postupajućom inspektoricom Almom Kereš u prostorijama JP „Deponija“, kojem je prisustvovao i direktor ovog preduzeća Abdurahman Bećirović, a u vezi sa stanjem na mostarskom „Uborku“, praktično, nije donio nikakav pomak.

Blokada deponije će biti nastavljena, poručili su nakon sastanka Nijaz Hodžić i Omer Hujdur, predstavnici Inicijative, sve dok nadležni ne udovolje njihovim zahtjevima.

Oni, podsjetimo, više od pola godine traže zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

- Deponija će se za tri-četiri mjeseca sama zatvoriti, jer na njoj više nema prostora za odlaganje, to je zaključak - izjavio je Hodžić novinarima i mještanima nakon sastanka.

Stoga, podvukao je, neophodno je da gradske vlasti što prije odrede novu lokaciju.

Hujdur je kazao kako im je rečeno da će biti izrađena studija utjecaja na okoliš te da će nakon toga biti održana javna rasprava. Javna rasprava će biti održana i u slučaju eventualnog proširenja deponije.

Inspektor Salkić je podsjetio na činjenicu da je JP „Deponija“ istekla okolišna dozvola, ali da je na snazi zaključak Vlade FBiH prema kojem se prijem otpada na „Uborak“ mora omogućiti.

- Ova deponija, maksimalno, uz korekcije određenih ploha, ima mogućnost raditi još godinu. Naravno, postoji mogućnost proširenja, ali to će pokazati studija utjecaja na okoliš, struka će, dakle, dati svoje mišljenje, a mještani svoj glas na javnoj raspravi. Mi smo dužni i kod zatvaranja deponije pratiti stanje, a ova deponija je jedna od tri najuređenije u Federaciji BiH - izjavio je Salkić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.