SAZNAJEMO

Spremna optužnica protiv bh. ISIL-ovaca

Tužilaštvo BiH optužit će Keserovića, Dunića, Dželku, Berbića, Ališića, Kasupovića i Labidiju zbog učešća u oružanim sukobima

Keserović: Prijetio 2016.godine Amerikancima. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

11.3.2020

Tužilaštvo BiH u narednih nekoliko dana optužit će grupu bh. ISIL-ovaca koji su deportirani u našu zemlju krajem prošle godine, a borili su se za Islamsku državu u Siriji i Iraku u posljednjih pet godina.

Istječe pritvor

Radi se o bh. državljanima Jasminu Keseroviću, Muharemu Duniću, Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Armenu Dželki, Milaremu Berbiću i Senadu Kasupoviću. Oni su deportirani iz kurdskih zatvora u bosanski pritvor u kojem se nalaze već tri mjeseca.

Tromjesečni pritvor istječe im 19. marta, a, kako saznajemo, Tužilaštvo BiH podignut će optužnicu do kraja ove ili sredinom naredne sedmice.


Ališić i Labidi: Uhapsili ih Kurdi. Agencije

Prema informacijama „Avaza“, podizanje optužnice očekuju i advokati osumnjičenih, s obzirom na nepobitne dokaze koje ima Tužilaštvo BiH. Ranije smo objavili da su izjave svjedoka i materijalni dokazi Tužilaštva nesumnjiv dokaz o učešću u borbama bh. ISIL-ovaca u oružanim sukobima u Siriji i Iraku i da su bili borci ISIL-a.


Najviše dokaza, nesumnjivo, nakon izjava na desetine svjedoka, ali i videosnimaka s ratišta, postoji protiv osumnjičenog Keserovića.



Propagandni video

On se 2016. godine pojavio u propagandnom prilogu ISIL-a na kojem prijeti SAD odmazdom i poziva na ubistva nevjernika. On se u Siriji borio za jedinice Bejt Balkan kod Gorana Pavlovića, a zatim je otišao u Irak kod Bajre Ikanovića, koji je ubijen u borbama. U Siriji se oženio Aminom Handanagić, koja je ostala u izbjegličkom kampu El Hol.

Žalba na presudu Ćufuroviću

U Sudu BiH u petak će biti održana apelaciona sjednica u predmetu protiv osuđenog Ibre Ćufurovića.

Njega je Sud nakon priznanja krivice osudio na četiri godine zatvora. No, Tužilaštvo i odbrana su se žalili. Tužioci traže da se kazna poveća.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.