Riječi Čerkeza

Imamo li dovoljno testova za koronavirus?

Naglasio je da je danas pristiglo 1.500 testova, da će ih u srijedu stići još 1.500 te da je naručeno više od 20.000 testova za koronavirus

Avaz.ba
23.03.2020 18:43

Čerkez je rekao da imamo sasvim dovoljno testova za koronavirus

Foto: Ilustracija

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da ima sasvim dovoljno testova za koronavirus COVID-19 te da je za sada zadovoljan kako se odvija situacija.

Naglasio je da je danas pristiglo 1.500 testova, da će ih u srijedu stići još 1.500 te da je naručeno više od 20.000 testova za koronavirus.

- Testiranje se radi na osnovu medicinske i epidemiološke preporuke zdravstvenih radnika i građani nemaju razloga za brigu - poručio je Čerkez danas na pres-konferenciji.

Apelirao je na građane da se strogo pridržavaju mjera samoizolacije, jer bilo kakvim kretanjem ugrožavaju zdravlje svih ostalih ljudi, što je krivično djelo.

Naglasio je da će Vlada FBiH predložiti i oštrije mjere kažnjavanja ljudi koji ne poštuju mjere samoizolacije.

- Ne smijemo dopustiti da se bilo ko ponaša neodgovorno prema komšijama i samom sebi - istaknuo je Čerkez.

Kazao je i da su danas do 17 sati testirali 359 osoba.

- Imamo dva pozitivna slučaja u Sarajevu, iz Bihaća i Visokog, a jedan u Mostaru - dodao je.

Na pitanje koliko ima izolatorija u FBiH, Čerkez je rekao da to ne mora biti samo zdravstvena ustanova, već bilo koji objekt koji je izoliran i pripremljen.

- Do sada idemo i mjesec dana unaprijed u odnosu na mnoge druge države, to daje određene rezultate. Nažalost, imali smo klaster Konjic, koji još sabiramo, ali spremamo se za različite scenarije - zaključio je Čerkez.

Komentari

NA VRH