SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv Milorada Krunića

Navodi iz optužnice, kako je rečeno ranije, dokazivat će se pozivanjem 35 svjedoka i vještaka te čitanjem više od 250 materijalnih dokaza

Sud BiH: Krunić ima i državljanstvo Srbije. Arhiv

Avaz.ba / Birn

31.3.2020

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Milorada Krunića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta.

Krunić, koji osim bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Srbije, kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, tereti se da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije, 1992. godine počinio zločine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most.


Tužilaštvo BiH: Ubistva šest civila. Ilustracija

- Tereti se da je 11. juna 1992. godine, predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, učestvovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća "Betonirka" u logor Manjača, nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga učestvovao u ubistvu tih civila, koji su u povratku konvoja s Manjače ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići – Hazići - naveli su ranije iz Tužilaštva.

Navodi iz optužnice, kako je rečeno ranije, dokazivat će se pozivanjem 35 svjedoka i vještak, te čitanjem više od 250 materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.