SAZNAJEMO

Postavljeni šatori na dva granična prijelaza

Kako je rekao za "Avaz" Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite večeras su postavljeni šatori na graničnim prelazima Gorica i Velika Kladuša

Postavljeni šatori. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

7.4.2020

Federalna uprava civilne zaštite počela je danas s postavljanjem šatora i osposobljavanjem karantina na 14 graničnih prijelaza u Federaciji.

Kako je rekao za "Avaz" Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite večeras su postavljeni šatori na graničnim prijelazima Gorica i Velika Kladuša. Odlukom Štaba, u toku su  postavljena šatora  i na prijelaze Šamac, Orašje, Kladuša, Kamensko, Osoje, Doljani, Neum 1, Neum 2. Gdje ne bude  karantina, neće biti ni prolaza.

Radi o se o poštivanju preporuka Predsjedništva BiH, koje je jučer na sjednici u Sarajevu zatražilo da se zatvore svi granični prijelazi gdje nisu uspostavljeni karantini i za to zatražilo rok od 24 sata. Solak nam je jučer rekao da će rok biti ispoštovan, ali je evidentno, da to neće biti moguće.

- Postavili smo dva, u toku je postavljanje šatora i na ostale prijelaze - kaže Solak

Radi se po preporukama Predsjedništva BiH. Avaz

Podsjetimo, Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, rekao je danas na konferenciji za medije da je usaglašen plan djelovanja FBiH i RS te da će svako ko ulazi u BiH, morati 14 dana u karantin.

On je pojasnio da će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti ispuniti sve zaključke Predsjedništva BiH koji se tiču režima na granicama. Istaknuo je kako je danas razgovarao s Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave civilne zaštite, da se "doda još određeni broj šatora i da se osiguraju karantini u svim općinama".

- Želim da iskoristim priliku da poručim ljudima koji budu dolazili za vjerske praznike tokom ove sedmice, da će svi morati u karantin od 14 dana. Da li je to šatorski ili lokalni, odlučit će lokalne vlasti. Tako da zaista moramo uraditi sve kako bismo spriječili ulazak inficiranih osoba u BiH – rekao je Radončić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.