SARAJEVO

Musa: Sve više se testira, imamo transmisiju zajednice

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo jeste da praktično u svim kantonima FBiH imamo lokalne transmisije

Sanjin Musa. FENA

Piše: Avaz.ba

8.4.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je da se sve više testiraju građani te da se, nažalost, potvrđuju pozitivni slučajevi zaraze koronavirusom.

- Situacija u kojoj se trenutno nalazimo jeste da praktično u svim kantonima FBiH imamo lokalne transmisije. Sve veći broj potvrđenih slučajeva i naročito teških slučajeva koji su detektirani izvan postojećih lanaca transmisije, govori nam u prilog da imamo transmisiju zajednice - kazao je Musa.


Sanjin Musa. FENA

Navodi da je virus prisutan i da cirkulira među stanovništvom.

- Situacija se, kao što se vidi iz podataka koji se svakodnevno objavljuju, mijenja. Od početka marta, kada smo počeli s testiranjem i izoliranjem prvih uvezenih kontakata i praćenjem njihovih kontakata, prvih lokalnih potvrđenih kontakata, do sadašnje situacije kada imamo sve veći broj identificiranih potvrđenih slučajeva izvan postojećih lanaca transmisije, imamo ubrzano širenje koje je bilo vezano uz ovu bolest - pojašnjava Musa.

Ističe da je sve veći broj testiranih, odnosno približno 400 dnevno.

- Želimo da osvijetlimo područja da vidimo da li je virus tu i u kojem obimu, kako bismo dalje mogli poduzimati adekvatne mjere. Ono što moramo napomenuti jeste da, osim testova koje sada koristimo, cilj nam je nakon izvjesnog vremena koristiti tzv. serološke testove. Oni će nam dati dodatnu sliku da vidimo koji su to pacijenti koji su imali blagu simptomatsku sliku, a koji težu - kazao je Musa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.