KORONAVIRUS

Hospitalizirane tri novozaražene osobe u SBK

Zaražena osoba iz Novog Travnika ne može se dovesti u vezu sa postojećim klasterima te se istražuju osobe s kojima je bila u kontaktu

Karakaš: Dvije osobe stigle su iz Njemačke i testirane su na ulazu u karantin. Arhiv

Avaz.ba / Fena

14.4.2020

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom registrirana su u Srednjobosanskom kantonu i sve tri osobe su hospitalizirane, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.


Istražuju se kontakti

- U prethodna dva dana testirali smo 52 osobe, a tri od njih su bile pozitivne. Dvije su stigle iz Njemačke i testirali smo ih na ulazu u karantin, a nakon što se ispostavilo da su pozitivne, smjestili smo ih u Bolnicu za plućne bolesti i TBC. Treća osoba je iz Novog Travnika i testirali smo je nakon što se s određenim simptomima javila u Bolnicu Travnik. Ustanovljeno je da je pozitivna i trenutno je u toj bolnici - kazao je Karakaš.

Kako je kazao, zaražena osoba iz Novog Travnika ne može se dovesti u vezu sa postojećim klasterima te se istražuju osobe s kojima je bila u kontaktu.


Matić: Do danas uručeno 3.737 rješenja o samoizolaciji. Arhiv

- Po prirodi svoga posla, ta osoba je mnogo komunicirala s ljudima i na nama je sad da pokušamo istražiti s kim je bila u kontaktu i ko je, eventualno, nulti slučaj. Već smo poduzeli aktivnosti i u samoizolaciju je smješteno 12 osoba - dodao je Karakaš.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić kazao je da je do danas uručeno 3.737 rješenja o samoizolaciji, od čega je 720 aktivnih.

Kako je kazao, u protekla tri dana formirani su karantini za osobe koje dolaze iz inozemstva, u Donjem Vakufu, Travniku i Kiseljaku, a u njima je trenutno smještena 41 osoba.


Proširivanje karantina

- Vlada SBK danas je donijela odluku da proširimo karantin i da aktiviramo još tri objekta, jer su nam ostala samo 32 slobodna mjesta. Za to čekamo rješenje resornog federalnog ministarstva - kazao je Matić.

U SBK je do sada registrirano ukupno 26 na Covid pozitivnih osoba, od kojih je sedam hospitalizirano.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.