SARAJEVO

Glamoč: Karantin na Bjelavama napustilo 60 osoba

Obavezno testiranje svih koji su smješteni u karantin na području KS

Glamoč: Provode se mjere za sprečavanje širenja koronavirusa. KS

Avaz.ba

21.4.2020

Sve naredbe i aktivnosti Federalnog štaba civilne zaštite, kao i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, provode se kontinuirano u cilju provođenja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, potvrdila je komandantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Nihada Glamoč.

- U toku proteklog dana Federalno ministarstvo zdravstva izdalo je 60 rješenja o prestanku karantena za osobe koje su bile smještene u Domu na Bjelavama. Sinoć je karanten napustilo njih 15, a jutros još 45 naših sugrađana – kaže Glamoč.

Dodala je kako je 16 osoba iz Kantona Sarajevo, koje su u posljednja 24 sata ušle u Bosnu i Hercegovinu, upućeno u karantin u Dom na Bjelavama.

- Štab civilne zaštite je na jučerašnjoj sjednici donio naredbu kojom se nalaže Ministarstvu zdravstva KS da, putem Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo KS, izvrši obavezno testiranje na zaraznu bolest Covid-19 svih osoba koje su, prema rješenju Federalnog  ministarstva zdravstva, smještene u karantin na području Kantona Sarajevo - istakla je Glamoč. 


Bjelave danas napustilo 45 osoba. S. Saletović

Istom naredbom je naloženo da, nakon provođenja navedenog, sačine i epidemiološki nalaz.

Testiranja se moraju izvršiti u roku od 24 sata nakon smještaja osoba u karantin, kao i da Ministarstvo zdravstva KS putem Zavoda za javno zdravstvo KS, izvrši retestiranje svih osoba u karantinu, i to 12. i 14. dana boravka, te i da o tome sačini epidemiološko mišljenje i proslijedi ga Federalnom ministarstvu zdravstva. 

Naređeno je i Kantonalnoj upravi civilne zaštite da za potrebe vanrednog čišćenja ulica i nadolazećeg proljetnog čišćenja, zajedno s preduzećem „Rad“, nabavi određene količine dezinfekcionih sredstava i drugih tekućina za pranje. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.