UPOZORENJA

U protekle tri godine u RS smrtno stradalo 30 radnika

Brojni poslodavci samo prividno osiguravaju zaštitu na radu s ciljem poštivanja zakonskih propisa i izbjegavanja eventualnih kazni

Ulaganje u zdrave radne uvjete i adekvatnu zaštitu na radu najbolja je investicija. Arhiv

Avaz.ba / Fena

28.4.2020

U posljednje tri godine u Republici Srpskoj (RS) smrtno je stradalo 30 radnika, upozorili su danas iz Savez sindikata. Samo u prošloj godini bila je 91 teža povreda na radu i osam smrtnih slučajeva. 

Iz Sindikata naglašavaju da već duže vrijeme ukazuju na činjenicu da postoje brojni poslodavci koji samo prividno osiguravaju zaštitu na radu s ciljem poštivanja zakonskih propisa i izbjegavanja eventualnih kazni, a ne radi stvarne zaštite zdravlja radnika i sigurnosti na radu.

- Ulaganje u zdrave radne uslove i adekvatnu zaštitu na radu nije trošak, već najbolja investicija – navodi se u saopćenju iz Saveza sindikata u povodu Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu.


Brojni poslodavci samo prividno osiguravaju zaštitu na radu. Arhiv

Ističu da je u sadašnjim uvjetima pandemije koronavirusa najbitnije da se sačuvaju životi i zdravlje radnika.

Stoga apeliraju na poslodavce na dosljednu primjenu Zakona o zaštiti na radu, kao i odluka nadležnih entitetskih i lokalnih organa vlasti i institucija. 

- Naše aktivnosti u budućem periodu bit će usmjerene kako bi se u RS usvojila strategija bezbjednosti i zdravlja na radu koja je potrebna za sve radnike. Tim dokumentom bi se jasno definisali pravci djelovanja u ovoj oblasti, a sve s ciljem očuvanja zdravlja radnika i manjeg broja smrtnih povreda na radu – istakli su iz Saveza sindikata RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.