PRIJEDLOZI

Hoće li Brčko dobiti registar zaposlenih u javnom sektoru

Ovo je važno i radi transparentnijeg korištenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, zavodima i fondovima, rekao je Milić

Milić: Odluka će biti upućena Skupštini. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Vlada Brčko distrikta razmatrat će na prvoj narednoj sjednici inicijativu gradonačelnika Siniše Milića o uspostavljanju registra zaposlenih u javnom sektoru i o njihovim primanjima.

Milić je rekao da je ideja da se na jednom mjestu nađu imena svih zaposlenih u javnom sektoru, zajedno sa svim primanjima, kao što su primanja po osnovu članstva u nekim komisijama ili je riječ o zaposlenima u javnim preduzećima i ustanovama koji su istovremeno i poslanici u Skupštini.

Milić je istaknuo da je ovo važno radi pravljenja jedinstvene baze podataka o broju zaposlenih te da će registar biti dostupan građanima putem interneta.

Brčko: Više informacija za građane. Arhiv

- Ovo je važno i radi transparentnijeg korištenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, zavodima i fondovima Brčko distrikta, kao i kontrolnih mehanizama trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja - rekao je Milić.

Dodao je da se građanima na ovaj način pruža važan dio informacija potrebnih za formiranje njihovog političkog mišljenja i stava.

Milić je najavio da će odluka o uspostavi registra biti upućena na saglasnost Skupštini Brčko distrikta zbog potrebe da budu obuhvaćeni i zaposleni u javnim preduzećima i drugim pravnim licima koje formira Brčko distrikt, kao i imenovane osobe.

On očekuje da Skupština ovog puta podrži prijedlog o uspostavljanju registra primanja, podsjetivši da je ranije odbijen prijedlog da se ukine pravo na istovremeno primanje plaće u javnim preduzećima i poslaničkog paušala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.