AKTUELNO

Tegeltija: Nema razloga da se budžet ne usvoji

BiH mora napraviti veće investicije od planiranih

Zoran Tegeltija. Arhiv

Srna

18.5.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je da se budžet za ovu godinu može usaglasiti do 31. maja i uputiti u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

On je ocijenio da nema razloga da se budžet ne usvoji i da će njegov okvir ostati isti, uz dogovor o načinu trošenja sredstava.

Tegeltija je podsjetio da su on i ministri iz RS u Vijeću ministara glasali protiv budžeta koji je ranije predložen, jer njegova struktura nije odgovarala tadašnjoj situaciji u vezi sa pojavom koronavirusa.

On je rekao da održavanje lokalnih izbora ne zavisi od toga da li će budžet BiH biti usvojen ili ne, jer Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o finansiranju izbora, za šta ima sredstava.

- Govoreći da neće biti izbora ako nema budžeta, neki traže izgovor u smislu da izbora ne bude ili da oni što više budu prolongirani jer očekuju da poprave svoju političku situaciju... Znam i da neko može glasati protiv odluke Vijeća ministara o finansiranju, ali tada se pokazuje ko je za, a ko protiv izbora. Čini mi se da to niko ne želi - istakao je Tegeltija.

Zoran Tegeltija. Arhiv

Kada je riječ o ekonomskom oporavku u BiH od posljedica virusa, Tegeltija je za Radio RS naveo da će prvi kvartal možda biti blago pozitivan kada se govori o rastu BDP-a, drugi vrlo negativan i sa znatnim padom, a treći kvartal u okvirima blagog pada.

- Koliko će biti brz ekonomski oporavak i koliko će biti duboka kriza zavisi od završetka procesa u vezi sa zdravstvenim sektorom i koliki stepen krize će se dešavati u EU i u zemljama zapadnog Balkana - naglasio je Tegeltija.

On je naveo da će se BiH susresti sa velikim problemom pada potražnje i investicija, navodeći da nije pristalica smanjivanja plata, jer bi, kako kaže, "svako smanjenje privatne potrošnje usporilo naš rast".

Tegeltija je istakao da BiH mora napraviti veće investicije od planiranih, te da bi bilo dobro napraviti neku vrstu novog plana na nivou BiH da se pridobiju investitori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.