REAKCIJE

Dodik: Turković je zloupotrijebila procedure

Kandidatura Jasmine Ćosić-Dedović za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu apsolutno neprihvatljiva

Milorad Dodik. M. Tabaković

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

20.5.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas kako je prijedlog kandidature Jasmine Ćosić-Dedović za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu apsolutno neprihvatljiv, te da predstavlja omalovažavanje ne samo BiH, nego i samog suda. 

- Na Predsjedništvo BiH je taj prijedlog došao, onda su druga dva člana rekla da Predsjedništvo nije nadležno, a gospođa ministrica (Bisera Turković, op.a.) je iskoristila priliku, neovlašteno, nepoznato, da ona nju kandidira za kandidata u to. Tu nema našu saglasnosti i ja sam želio da se zna da takva osoba neće imati našu saglasnosti, i o tome ću obavijestiti sve one koji glasaju za izbor sudija Suda pravde u Hagu - rekao je Dodik.

On je naveo kako je riječ o “još jednoj stvari bez dogovora”.

- Neprihvatljiv nači da se zloupotrebljavaju procedure i bez saglasnosti svih takvo nešto predlaže – rekao je Dodik, dodavši da nijedan organ nije dao saglasnost za Ćosić-Dedović.

VSTV je nedavno odlučio da Ćosić-Dedović bude kandidat BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu , a izabrana je na osnovu javnog konkursa raspisanog 18. februara 2020. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.