DA SE NE ZABORAVI

Otvoren Memorijalni centar "Kapija"

Memorijalni centar "Kapija" objedinio je sve dokumente, dokaze, portrete ubijenih, njihove lične stvari, videosnimke...

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

22.5.2020

S današnjeg otvaranja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Višegodišnji san roditelja ubijene tuzlanske mladosti i svih ranjenih u masakru na Kapiji koji su počinili pripadnici Vojske RS ostvaren je otvaranjem Memorijalnog centra "Kapija" na svega 50-ak metara udaljenosti od pada granate 25. maja 1995. godine.

Memorijalni centar "Kapija" objedinio je sve dokumente, dokaze, portrete ubijenih, njihove lične stvari, videosnimke... I na tome se ne planira stati.

- Ovo nije stalna postavka. Naše je nastojanje da se u budućnosti pretvori u Informativno-dokumentacioni centar – kaže Senad Begović, autor postavke "Kapije" u Memorijalnom centru.

Ideju o otvaranju Memorijalnog centra iniciralo je Udruženje „25. maj – Kapija“.

- Mi smo inicirali ovu ideju, urađen je ogroman dio posla, a roditelji će s ovim Memorijalnim centrom skinuti jedan veliki teret jada sa svojih leđa jer je zločinac na slobodi, jer su sve naše tužbe pale. Ovo će im biti jedina satisfakcija jer će im svaki posjetilac, svako dijete koje uđe, skinuti jedan mali dio tog tereta kada vide da vršnjaci njihove djece obilaze Memorijalni centar – kaže Edin Hurić, predsjednik Udruženja „25. maj – Kapija“.

Veliki podršku u realizaciji ovog projekta pružila je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

- Treba da se zna da je presuđeni ratni zločinac Novak Đukić i njegova bratija, koji je bio pod komandom presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, da su najnijeli Tuzli najveću ranu u historiji – ubili tuzlansku djecu. Oni su krajem rata, znajući da se bliži mir, požurili da ubiju što više civila. Prvo su u proljeće 1995. godine bile Markale, pa Kapija, a onda su nastavili realizaciju svog užasnog zločinačkog plana u Srebrenici gdje su počinili genocid. Tada su imali već unaprijed pripremljenu strategiju laži i u Hagu i pred Sudom BiH. Nastavljaju sa tom strategijom laži negiranjem zločina i genocida. Ne priznaju ni jedan sud i mi hoćemo da se odbranimo istinom od laži, da imamo vječiti pijetet prema nevinim žrtvama ratnog zločina. Nedamo zločincima da lažu. Istina je jača od laži samo pod uslovom da je ona sadržana u memorijalnoj kulturi, u spomeničkoj kulturi. Ovaj centar je čuvar svih dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji – rekao je Imamović na otvaranju Memorijalnog centra.

U ponedjeljak će se u Aleji Slana Banja i na Kapiji obilježiti 25. godišnjica masakra nad tuzlanskom mladošću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.