RAZGOVOR Bakir Nakaš, bh. infektolog, za „Dnevni avaz“

Uskoro ćemo proglasiti kraj pandemije

Možemo očekivati da se i tokom juna jave povremeni i manji oblici pandemije, kazao je Nakaš

Avaz.ba

Nakaš: Treba postojati jedinstvena politika 

Foto: Avaz


Jedna od pametnijih odluka koje su nam ostale na snazi je da još nisu otvorene škole. Jednostavno ćemo na neki način onemogućiti pojavu novih slučajeva. Kazao je na početku razgovora za „Dnevni avaz“ ugledni bh. infektolog Bakir Nakaš.

Određeni protokoli

- Neke prognoze koje sam rekao još prije dva mjeseca su se ispostavile tačnima. Međutim, ne samo moje prognoze nego i velikog broja stručnjaka. Vjerujem da bi ovo trebao biti početak kraja, ali uvijek na tom kraju ima iznenađenja koja se mogu iz različitih razloga pojaviti - istakao je Nakaš.

Između ostalog, on navodi kako su sve rizične kategorije, djeca i stariji od 65 godina, koje su za vrijeme pandemije bile izolirane, po svim mjerama, sada daleko osjetljivije od drugih.

- Možemo očekivati da se i tokom juna jave povremeni i manji oblici pandemije. Mislim da je sada vrijeme da se sumiraju rezultati i da se provede naučena lekcija iz iskustva. Imamo jedno iskustvo i vrijeme da se ono operacionalizira po određenim protokolima i uputama koje će nam ostati za budućnost - kazao je Nakaš.

Broj oporavljenih

Pojašnjava da smo zasigurno mogli biti energičniji u provođenju pojedinih mjera.

- Mjere moraju imati snagu tamo gdje se primjenjuju. Trebaju postojati jedinstvena politika, stav i strategija za cijelu BiH. Naravno, od lokalnih uvjeta zavisi koje ćemo mjere implementirati, a koje ćemo mjere ublažavati. Primjera radi, nije ista situacija u Banjoj Luci, gdje ima više od stotinu oboljelih, i negdje gdje nije bio niti jedan slučaj. Sve mjere moraju biti skrojene prema određenoj situaciji - istakao je Nakaš.

Smatra da bi se i u našoj zemlji uskoro trebao proglasiti kraj pandemije.

- Ukoliko nastavi ovim tempom da se smanjuje broj oboljelih, a povećava broj oporavljenih, onda idemo prema tom konačnom cilju da proglasimo kraj pandemije. Međutim, otvaranjem granica može doći do pojave novih slučajeva - zaključio je Nakaš.

Socijalna distanca i higijena su nam puno pomogle da ovako prođemo. Toga se moramo nastaviti pridržavati, kazao je Nakaš.

Više o temi Bakir Nakaš

DOBRE VIJESTI
Nakaš: Pandemiji je kraj za dvije sedmice
RIJEČ STRUČNJAKA
Bakir Nakaš: Nema opuštanja, nije kraj pandemije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na