SAZNAJEMO

Okončani intervjui: Ko će biti novi direktor "Željeznica FBiH"

Rang lista s imenima najbolje rangiranih kandidata proslijeđena ministru Denisu Lasić, prvi Rešad Mandžo, a Džafić tek treći

"Željeznice FBiH": Vrijeme za nove ljude. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

10.6.2020

Komisija Ministarstva prometa i komunikacije FBiH okončala je intervjue s kandidatima za novog direktora državne kompanije „Željeznice FBiH“, saznaje „Avaz“

Saznajemo da je rang lista s imenima najbolje rangiranih kandidata proslijeđena ministru Denisu Lasiću, a sada je na potezu Vlada FBiH da imenuje čelnika ove firme na mandat od četiri godine.

Prema informacija „Avaza“, nakon okončanih intervjua i bodovanja, prvi na listi je dugogodišni uposlenik Željeznica Rešad Mandžo. On je dobio najbolje ocjene od komisije. Poslije njega slijedi Sead Cucak,a zatim Enis Džafić, aktuelni direktor ove kompanije.

Četvrta na listi je Zelmina Duraković. Ako Vlada bude gledala listu, najveću prednost po tome ima Mandžo. On je dugodišnji kadar SDA i godinama je  obnašao izvršne direktorske funkcije u firmi.


Džafić: Nije se proslavio. Arhiv

Velike šanse, međutim,  ima i Sead Cucak,  dok, kako stvari stoje, Džafić čiji je mandat obilježen brojnim nepravilnostima, željezničkim nesrećama, teško da može dobiti drugu šansu.

Njega je također SDA postavila na ovu funkciju, ali je on, mandat proveo u protivljenu odlukama Vlade, koja ga je i potvrdila. On već dvije godine ignoriše saglasnost za imenovanje izvršnih direktora, koju je također dala Vlada FBiH. Poznat je po friziranju izvještaju, prikazivanju dobiti umjesto gubitaka. Inače, "Željeznice" su ubjedljivo najveći porezni dužnik u državi, a Džafić se godinama poziva na operativnu dobit, a putnički saobraćaj mu zavisi od prevoza migranata za Krajinu.

Podsjećamo, Nadzorni odbor državne kompanije "Željeznice Federacije" raspisao je javni poziv za izbor i imenovanje novog generalnog direktora ove firme u februaru.

Predsjednik Uprave - generalni direktor "Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine" bira se na mandatni period od četiri godine, navodi se u pozivu.

Vlada je krajem prošle godine dala saglasnost za imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora – predsjednika Uprave "Željeznica FBiH" - na period do 30 dana, aktuelnom direktoru Enisu Džafiću. Odluka je donesena dok Nadzorni odbor ne donese konačnu odluku o imenovanju generalnog direktora, a nakon okončanja konkursa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.