ČELNIK UO SAVEZA UDRUŽENJA PENZIONERA

Redžo Mehić za "Avaz": Novalić je bio fer

Penzionerima će se retroaktivno uz avgustovsku penziju, koja se isplaćuje u septembru, realizirati usklađivanje primanja, odnosno povećanje od 2,8 posto, kaže Mehić

Mehić: Pripremamo izmjene Zakona. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

23.6.2020

Penzionerima u Federaciji će se uz avgustovsku penziju, koja će biti isplaćena u prvoj sedmici septembra, namiriti šteta nanesena „korona zakonom“.  Naime, penzioneri su od 1. januara trebali dobivati uvećane penzije za 2,8 posto, ali je zbog COVID-19 pandemije i usvajanja „korona zakona“, usklađivanje penzija prolongirano. 

Visina BDP-a

Na posljednjem sastanku predstavnika Saveza udruženja penzionera FBiH, Zavoda PIO/MIO i Vlade FBiH dogovoreno je da se usklađivanje penzija, odnosno povećanje, primjenjuje od 1. avgusta. Inicijativu je, podsjetimo, pokrenuo SBB.

- Penzionerima će se retroaktivno uz avgustovsku penziju, koja se isplaćuje u septembru, realizirati usklađivanje primanja, odnosno povećanje od 2,8 posto. U narednom mjesecu do kraja godine svi penzioneri, izuzimajući penzionere s najvišim penzijama, dobivat će penzije uvećane za 2,8 posto. Usklađivanje se vrši u odnosu na visinu BDP-a i troškova života - pojašnjava za „Avaz“ Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Penzioneri: Dobre vijesti uprkos krizi zbog pandemije, a na inicijativu SBB-a. Arhiv

Najniže ili penzije do najnižih dobiva oko 61 posto penzionera u BiH. Oni će u septembru dobiti za 10,3 KM veću penziju, a bit će im uplaćeno i po 72,1 KM retroaktivno za prvih sedam mjeseci 2020. godine. Ističe da je premijer Fadil Novalić bio fer u pregovorima.

Deficit iznad 3 posto

Složili smo se da od 1. avgusta idemo s usklađivanjem penzija, ali i da pripremimo nacrt izmjena člana 80. Zakona o PIO/MIO, koji tretira vanredno usklađivanje penzija. Prema važećem zakonu, vanredno usklađivanje penzija je moguće ako je u FBiH unazad dvije godine BDP-a bio iznad 3 posto, a deficit ispod 1 posto. Te odredbe su poprilično rigorozne i složili smo se da predložimo izmjene kako bi one bile liberalnije, odnosno kako bi se moglo vršiti i vanredno usklađivanje penzija - pojašnjava Mehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.