SUTRA JEDNI OD NAJNEIZVJESNIJIH PARLAMENTARNIH IZBORA

Hrvati biraju: HDZ ili SDP

Ako se ankete pokažu tačnima, ni SDP ni HDZ s partnerima ne bi mogli komotno formirati vlast, kaže Pilsel

Piše: Avaz.ba

4.7.2020

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj, koji će biti održani sutra, sudeći prema anketama, bit će najneizvjesniji do sada. Prema nekim procjenama, pobjednik je HDZ Hrvatske, s Andrejom Plenkovićem na čelu, dok drugi tvrde da će to biti SDP i Davor Bernardić. Ishod se, očito, neće znati do posljednjeg trenutka. 

Velika koalicija

- Ako se ankete pokažu tačnima, ni SDP ni HDZ sa svojim partnerima ne bi mogli komotno formirati vlast, bez ucjene. Hrvatska bi s Vladom HDZ-a i Škorinim Domovinskim pokretom krenula u orbanizaciju, a Plenković bi izgubio svoj evropski kredibilitet. Kao novinar i politički analitičar, razumijem brojke i smatram da je jedina alternativa za izlazak iz stagnacije doista samo velika koalicija - kazao je za “Avaz” Drago Pilsel, urednik portala Autograf.hr.

Nejasno je i kako će izbori u Hrvatskoj utjecati na BiH, na odnos Hrvata i Bošnjaka.

Pilsel: Nema komotne vlasti. Arhiv

- BiH uopće nije bila tema izbora. Što je najvjerovatnije dobro, s obzirom na ranija iskustva. Čak je i hrvatska komponenta u BiH bila jedva spominjana do prije nekoliko dana. Ne može se reći da se neke razlike mogu očekivati u zavisnosti od toga ko će pobijediti - kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Dodaje da je moguće da pobijedi socijaldemokratska koalicija, ali da je vjerovatnije da HDZ ima veću koalicijsku moć.

- To su realne opcije, a šta bi to značilo, teško je reći. Vjerovatno, ako HDZ pobijedi sa Škorom, to bi značilo da se ide udesno, a eventualna pobjeda socijaldemokrata, koja nije poslije rata nemoguća, značila bi vjerovatne promjene u Hrvatskoj. Ali nipošto promjene prema inozemstvu - ističe Puhovski.

Dodaje da postoji barem 25 posto šanse da izbori moraju ponovo biti ako se ne formira Vlada nakon tri mjeseca. 

Puhovski: HDZ ima veću koalicijsku moć. Arhiv

Nacionalno pitanje

Prof. Enver Kazaz kaže kako je vjerovatna relativna pobjeda SDP-a, pri čemu je očigledno da će buduću vlast činiti HDZ s konzervativnim koalicionim partnerima. 

- Politika Hrvatske prema BiH, kao što je to bilo i do sada, i u budućnosti će biti određena odnosom prema tzv. hrvatskom nacionalnom pitanju. Ključno u tome jeste to da HDZ Hrvatske i HDZ BiH gledaju na BiH iz perspektive neostvarene Tuđmanovske fantazme. U slučaju da pobijedi SDP, BiH bi poprilično prodisala, oslobodila bi se i retoričkog i političkog i diplomatskog pritiska iz Hrvatske - kazao je Kazaz.

Kazaz: Pobjedom SDP-a BiH bi prodisala. Arhiv

Dodik igra ulogu hrvatskog predstavnika

Puhovski tvrdi da je SDP imao prednost, ali da ju je izgubio. 

- Ako pobijedi HDZ, onda sa svojom tzv. sestrinskom strankom HDZ BiH će djelovati i sarađivati koliko mogu. Međutim, za Hrvatsku u bh. komponenti je najveći problem Komšić, koliko ja vidim. U ovom trenutku Dodik igra manje-više ulogu hrvatskog predstavnika i to je potpuno poremetilo sve odnose - smatra Puhovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.