SASTANCI

Džaferović i Satler: BiH postigla značajan napredak u reformama

Dio razgovora je bio posvećen i migrantskoj krizi, a sagovornici su ocijenili da je potrebno što prije završiti imenovanje ministra sigurnosti Selme Cikotića

Avaz.ba / Fena
15.07.2020 16:07

Posebno značajnim je ocijenjen sporazum o Mostaru

Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johana Satlera (Johann Sattler), saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka je konstatirano da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko mjeseci postigla značajan napredak u reformskim procesima i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istaknuto je da je pokrenuto rješavanje većeg broja od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije te da bi veliki dio njih do jeseni mogao biti ispunjen.

Posebno značajnim je ocijenjen sporazum o Mostaru, uz konstataciju da je to primjer kako se zajedničkim angažmanom i političkim kompromisom mogu prevazilaziti prepreke.

Sporazum o Mostaru, kao i angažman ad hoc grupe Predsjedništva BiH, navedeni su kao inicijalni momenti za ubrzanje reformi koje će u konačnici dovesti do dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine i otpočinjanja pregovora s Evropskom unijom.

  • Posebno značajnim je ocijenjen sporazum o Mostaru
    Posebno značajnim je ocijenjen sporazum o Mostaru Foto: Predsjedništvo BiH

Razgovaralo se i o aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa i podršci koju EU pruža Bosni i Hercegovini.

Dio razgovora je bio posvećen i migrantskoj krizi, a sagovornici su ocijenili da je potrebno što prije završiti imenovanje ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Džaferović je zahvalio Satleru i čelnicima EU za učešće u obilježavanju 25. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice te za podršku koju EU pruža radu Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica.

Komentari

NA VRH