BIH

Zvizdić: Budžet je tebao biti usvojen u decembru

Sjednica Doma naroda zakazana za 21.7.

Piše: Avaz.ba

16.7.2020

 Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, komentarisao je za N1 proces usvajanja budžeta u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je naglasio da  se sa budžetom zakasnilo, te da je trebao biti  usvojen još u decembru mjesecu.

- Vrlo čudne procedure oko izrade pripreme i i konačnog usvajanja budžeta od prvog prijedloga koje je uputilo Vjeće miniistara u nekom razumnom periodu do činjenice da je Predsjedništvo dalo nerazuman rok da se budžet popravi, rezultirali su da još u julu nemamo jedan od najvažniji  ekonomskih  dokumenata, putem čega se provode sve ključne ekonomske politike- rekao je Zvizdić za N1.

On dodaje  da korekcije samog budžeta jesu bile potrebne, ali da je rok od šezdeseta dana bio bezpotreban.

- Ja sam sasvim siguran da će budžt biti usvojen i na Domu naroda na sjednici koja je zakazana za 21.7.  a jedina mogućnost blokade je je nedolazak delegata HDZ-a na sjednicu. Budžet  mora biti usvojen da bi normalno mogle funkcionisati državne institucije, da bi operativna mogla postati 42 miliona sredstava predviđenih za pomoć ekonomiji, privredi i privrednicima za savladavanje posljedica pandemije, te da bi bilo moguće održavanje izbora- kaže Zvizdić.

On je istakoa da bi nedolazak zastupnika HDZ- a na sjednicu Doma naroda locirao HDZ kao stranku koja koči usvajanje budžeta i održavanje izbora što bi bila ogromna odgovornost prema građanima i prema međunarodnoj zajednici.

- Smatram da da mješanje politike u sve procese koji su vezani za stručne procedure je uvijek pogubno u Bosni i Hercegovini i ako želimo napredak mora postoja depolitizacija zdravstva, obrazovnog sistema, policije i pravosuđa- naglasio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.